Стара Загора ще бъде домакин на географски фестивал през 2019 г.

На 20 и 21 април 2019 г. ще се проведе петото издание на Българския географски фестивал. Град Стара Загора ще бъде домакин на най-голямото ежегодно образователно събитие в България, популяризиращо науките за Земята. След успешните издания на фестивала в Ямбол (2015), Казанлък (2016), Пазарджик (2017) и Русе (2018)Градът на липите ще приеме форума. „Време е да се отправим и към още едно прекрасно място от нашата страна. Мястото, където южните склонове на Сърнена Средна гора се срещат с равните и плодородни простори на Горнотракийската низина“, пишат организаторите от Географ БГ в сайта си.

Главни съорганизатори на събитието са образователнатаорганизация Географ БГ, чийто съосновател е старозагорецът Димитър Желев, и най-старата и голяма организация на географите в България – Българското географско дружество.

„Община Стара Загора е основен и незаменим партньорна фестивала, а в лицето на кмета г-н Живко Тодоров и на зам.-кмета по хуманитарни дейности г-жа Иванка Сотирова Българският географски фестивал намери истински привърженици. Събитието ще обогатикултурно-образователния календар на общината, а над 500 гости – ученици, студенти, учители, учени и почитатели на географията от цялата страна ще имат възможността да посетят прекрасния ни град.“, споделя д-р Димитър Желев от Организационния комитет. На 19 април 2019 г. (петък) ще има специална поредица от научно-популярни и образователни събития за гражданите и учениците на Стара Загора.

Групата от местни партньори включва също така Второ ОУ „Петко Рачов Славейков“, РБ „Захарий Княжески“, Държавна опера гр. Стара Загора и Телевизия „Стара Загора“. Една от причините за домакинството на Стара Загора през 2019 г. на форума е и активносто участие на учениците от Второ ОУ „Петко Рачов Славейков“ във форума през 2018 г. в Русе. Традиционни партньори на фестивала са: Фондация „Промяната“, National Geographic България, Уикипедия България, Geographica, Geo Adventures, СУ „Св. Климент Охридски“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и др.

Условията за участие и процедурата за регистрация ще бъдат публикувани обявени през януари 2019 г. на сайта на Географ БГ. При желание за партньорство, не се колебайте да се свържете с организационния комитет на фестивала: geografski.festival@gmail.com