С юбилеен, 50-ти брой, младите журналисти на ЦПЛР посрещат коледните празници

Те са симпатични и добре възпитани. Държат се уверено и говорят много вдъхновено. Те са ученици от различни училища, но имат еднакъв широк мироглед, не се задоволяват с малко и непрекъснато експериментират . Възпитаници са на различни училища, но имат една обща идея– да пребродят трудните пътеки на журналистиката, казва тяхната ръководителка Розалина Карамалакова.
През октомври 2013 година започна работата клуб “Млад журналист”към Център за подкрепа на личностното развитие. В началото бяхме малко, но много амбицирани и още на втория месец издадохме първия си брой. И така, до днес, всеки месец страниците на нашето издание информира за интересния живот на старозагорските младежи, достигайки своя 50-ти брой. С времето редакцията ни се разрасна, в нея бяха десетки млади хора, много от които поеха по пътя на журналистиката и следват в СУ “Климент Охридски” и дори в Германия. Наш възпитаник стана тазогишният носител на Годишната стипендия на факултета по журналистика и масова комуникация към СУ „Климент Охридски” за студентски постижения в радио и телевизионната журналистика на името на проф. Михаил Минков . Други, макар и да изучават други професии, запазиха журналистическата искра завинаги в себе си.
Под острото перо на нашите репортери попаднаха десетки известни личности на България, които с радост отвориха страниците на своя живот за нас и за нашите читатели. А ние, като истински журналисти, не ни спряха дъждът, снегът и жегата и бяхме да стотици интересни места.
През 2015 година успяхме да реализираме, експириментирайки, една своя мечта – да направим “телевизионно предаване” Въпреки, че зрителската аудитория ни гледа от сцената, а не от екрана, ние, като истински теливизионери, направихме един новинарски блок– с новини, включване на наш кореспондент, прогноза за времето и гост в студиото. А темата беше по случай деня на Европа – “Европа преди парите” и показахме как една наглед суха информация може да бъде поднесена забавно и да плени.
И 2016 година ни донесе изненада – получихме покана да посетим факултета по журналистика в СУ “Климент Охридски”. Бяхме радушно приети от декана на факултета доцент Ефремов, който ни потопи в медийното право.
Направихме интересни обмени с други клубове; гостувахме на клуб “Журналист” от град Бургас, а в най- жежките дни на 2017 година при нас дойдоха приятелите ни от Шумен.
Вестник „Свободна зона” е носител на специална награда на Община Разград от Националния ученически журналистически конкурс “Григор Попов” 2018г; двукратен носител на първа награда от Националния ученически журналистически конкурс “Григор Попов”-2016,2017г. Награда на Рио, Разград .
Второ място от Националния журналистически конкурс “Стоян Михайловски”, русе-2015 година

Екипът на в-к „Свободна зона„ благодари на всички, които подкрепяха през годините журналистическата работа на младежите!