Старозагорски полицаи с награда от кмета Живко Тодоров

„Искам да благодаря, че с риск за самите Вас, сте успели да неутрализирате и задържите буйстващ мъж, и сте запазили живота и здравето на хората от автобуса. Ние винаги стоим зад Вас и ще помагаме с каквото можем“, каза днес кметът Живко Тодоров пред четирима служители на реда от Първо управление „Полиция“ в Стара Загора, които проявиха професионализъм и хладнокръвие при залавянето на опасен младеж. „Уважаваме Вашия труд, благодарение на Вас се пази обществения ред“, допълни кметът.
Инцидентът стана на 17 декември т. г. „Работехме като пътен патрул на пътя от Стара Загора за Нова Загора. Около 16.40 часа получихме сигнал, че мъж е счупил стъклото на автобус и е скочил на пътя“, разказа младши полицейски инспектор Димо Димов. Заедно с колегите си Мирчо Мирев и Тодор Кръстев отишли на мястото. Не знаели, че мъжът е агресивен и има нож. Автобусът пътувал по линия София-Сливен. 25-годишният младеж най-напред влязъл в конфликт с пътник от автобуса. Шофьорът намалил и спрял край пътя, а стюардесата се обадила на телефон 112. Тогава младежът разбил задното стъкло на автобуса с чукчето към него и скочил на пътя. Като видял полицаите хукнал по платното, после преминал в насрещното. Униформените успели да го хванат за якето и го съборили. Младежът обаче започнал да ги рита, извадил нож и ранил двама от тях. Колегата им успял да счупи острието на ножа и да предотврати по-големи поразии. Сложили му белезниците и го неутрализирали. Полицаите разказаха още, че говорел несвързано, бил изключително жилав и агресивен.
„На 17 срещу 18 декември бяхме дежурни в Центъра за спешна помощ. Докараха младежа, бяха му дали лекарства, водихме го два пъти на рентген. Беше с белезници, но не спираше да ни рита“, обясни старши полицай Петър Бойчев. Около двадесет минути след полунощ трябвало да го заведат на скенер. Младежът се изправил от количката и скочил с гръб през прозореца от втория етаж. „Веднага скочих след него и добре, че се приземих на краката си. Той си беше глътнал езика, успях да го извадя, за да диша“, сподели още Бойчев.
За проявен висок професионализъм, съобразителност и себеотрицание Община Стара Загора връчва парична награда от 3000 лв. на всеки от полицаите, обяви Живко Тодоров.