Година на приливи и отливи за „Берое“ и на пълна промяна за „Верея“

Амбициите за евроучастие на ПФК „Берое“ не се осъществиха през миналия сезон, а дали това ще стане през 2019-а предстои да разберем напролет. Във „Верея“ пък настъпи тотален крах и месеци, след като игра в топ 6 на Първа лига, сега отборът е последен в класирането.

Постоянство. Това бе ключовата дума, използвана най-често от старши треньора на „Берое“ Александър Томаш през 2018 г. в опит да обясни дългосрочните цели пред отбора, изпълнението на които да го отведе трайно сред лидерите в шампионата. В първата половина на 2018 г. обаче имаше единствено постоянство в непостоянството. Играта и резултатите на тима бяха на приливи и отливи и именно колебанията в края на миналия сезон костваха на заралии място в тройката и участие в Евротурнирите. “Берое” допусна едва 1 загуба в първите си 9 мача за 2018 г, но за сметка на това в оставащите до края на миналия сезон 7 срещу записа само 1 победа и то срещу обезкървения „Верея“, за да завърши в крайна сметка на 4-то място след „Лудогорец“, ЦСКА и „Левски“. Срещу разградския хегемон в последните години беройци отпаднаха от турнира за Купата, след като отстъпиха в 1/8-финал на дузпи.
Новият сезон започна с нови надежди за евроучастие и ясно поставени цели от клубните шефове за класиране за Лига Европа през 2019 г. Най-прекият път до това – турнирът за Купата, бе рано-рано пресечен от „Ботев“ Пд, който не надигра „Берое“, но хитро докара сблъсъка до дузпи, където канарчетата бяха по-хладнокръвни и победиха насред Стара Загора.
След есенния дял от шампионата „Берое“ е 4-ти, на 5 точки от третия „Левски“ и с точка повече от петия „Ботев“. В първите 14 кръга старозагорци загубиха единствено като гост на Герена с 0:1, но след това само за 20-ина дни регистрираха поражения от „Лудогорец“, „Ботев“ Пд и „Черно море“. Добрата новина за феновете бе, че отборът показа характер и спечели последните си 2 срещи – във Враца срещу „Ботев“ и срещу „Левски“ в Стара Загора, за да може отново да се доближи до топ 3 и да остане в битката за европейска квота.
– – – – – – – – –
Няколко треньорски промени, нови или не съвсем собственици, куп знайни и незнайни чужденци, серия от 34 официални мача без победа. Така най-кратко можем да опишем случилото се във „Верея“ през 2018 година. Съставът е воден от сърбина Небойша Миличич, а на ст. “Трейс Арена” само за няколко месеца се подвизаваха играчи от Гърция, Дания, Габон, Франция, Словакия, Румъния, Черна гора, Украйна, Словения, Грузия, Гана и Белгия, които с нищо не показаха, че имат качествата да играят дори в 28-ия по качество в Европа български футболен елит.
От приятната изненадата от миналия сезон „Верея“ се превърна в боксовата круша на Първа лига и е с едва 5 точки от 20-те си мача досега. Тимът заема твърдо последната позиция във временното класиране и ако през зимата не се случат чудеса, “Верея” се очертава като сериозен кандидат за място във Втора лига.