В Стара Загора отбелязват Богоявление и 171 години от рождението на Христо Ботев

На 06.01. 2019 г. се навършват 171 години от pождението на гениалния поет и революционер Хpиcто Ботев.
По този повод Община Стара Загора и Старозагорският военен гарнизон организират в 11.00 ч. тържествен общоградски ритуал за полагане на венци и цветя пред бюст-паметника му в парк „Митрополит Методий Кусев“. Водещ на ритуала ще бъде актьорът Ивелин Керанов. Ще участват Военният духов оркестър, знаменна група и почетна рота от Втора механизирана бригада.
Празничната програма на Старозагорска митрополия продължава с Богоявленските богослужения. На 5 януари, в 9:30 ч., ще бъде отслужена св. Златоустова литургия и Велик водосвет в Катедралния храм „Св. Николай. Отново там, на 6 януари, Богоявление, в 9:30 ч. ще бъдат отслужени Утреня и св. Василиева литургия. В 11:45 пред църквата ще бъде извършен Великият Богоявленски водосвет и ритуалът по освещаване на бойните знамена, след който ще тръгне литийно шествие до парк „Йордан Капсамунов“, до комплекс „Езерото“. Около 12:30 часа се очаква владиката да хвърли Богоявленския кръст във водите на езерото.
На 7 януари, Ивановден, митрополит Киприан ще отслужи св. Златоустова литургия в храм „Св. Йоан Предтеча“, гр. Казанлък.

Етикети: