Старозагорци почетоха паметта на Христо Ботев

С тържествен общоградски ритуал старозагорци отбелязаха 171 години от рождението на гениалния поет и революционер Хpиcто Ботев пред паметника в парк „Митрополит Методий Кусев“.
Той бе организиран от Община Стара Загора и Старозагорския военен гарнизон. На ритуала присъстваха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Таньо Брайков, председател на Общинския съвет в Стара Загора, Гергана Микова, областен управител и заместникът й Красимир Червилов, бригаден генерал Костадин Кузмов, командир на Втора механизирана бригада, депутатът Георги Гьоков, Татяна Димитрова, началник на Регионално управление на образованието, общински съветници, граждани и много ученици.
Актьорът Ивелин Керанов припомни значението на живота и творчеството на Христо Ботев за възраждането на българския дух и рецитира емблематични за българина стихове на гениалния поет.
„Преди 171 години в Калофер се ражда един от титаните на революционната борба. Двама са най-големите герои в нашето историческо минало, двама са титаните на революционната борба- Васил Левски и Христо Ботев. Огненото слово на Ботев буди към непримиримост, към жажда за свобода. „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“ – тези думи продължават да вдъхновяват българския народ, те са символ за промяна на робството, за негодувание срещу потисничеството. Тази непреклонна вяра, непоколебим дух и непримиримост към несправедливостта трябва и днес да ни води“, каза Иванка Сотирова. „Нека отново да се заредим с онази вяра, която да ни съпътства, с онази непоколебимост и непримиримост към несгодите и несправедливостта“, призова зам.-кметът.
Венци на признателност пред паметника на Ботев бяха поднесени от Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора, областен управител, Втора механизирана бригада. Цветя положиха и представители на политически партии, обществени организации, много граждани.
В ритуала участваха Военният духов оркестър, знаменна група и почетна рота от Втора механизирана бригада.