Община Стара Загора поздрави доктори и акушерки за Бабинден

Днес на Бабинден отбелязваме Деня на родилната помощ. На този ден отдаваме дължимото уважение на всички специалисти, които помагат за раждането на нов живот. Датата се отбелязва тържествено в акушеро-гинекологичните отделения на болниците и клиниките.
Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. От 1951 година се чества като Ден на родилната помощ.
Община Стара Загора изпрати поздравителни адреси до трите акушеро-гинекологични отделения в областния град.
В болница „НиаМед“ специален гост беше д-р Антония Тодорова, началник отдел „Здравеопазване и социални дейности“. Тя поздрави лекарите и акушерките и им пожела още много здраве и професионални успехи в благородната им работа. Да има повече бебета, те да работят все така отдадено за идването на новия живот и да бъдат горди с благородната си професия.
От началото на годината в болницата са се родили 43 бебета, от които една двойка близнаци, съобщи д-р Николай Христов, началник на акушеро-гинекологичното отделение.
„Даването на живот и съпричастието в това велико чудо на Вселената е най-вълнуващата, най-удовлетворяващата, най-благодарната част от работата ни. Призванието на всеки лекар, запечатано от Хипократовата клетва, е да помага винаги, безусловно и всеотдайно на хората. А помощта, която ние даваме, се увенчава с най-голямото богатство: раждането на нашето бъдеще. Ние разбираме тази голяма отговорност“, е веруюто на работещите тук.
По традиция бе изпълнени и обичаят „измиване на ръцете“ на лекари и акушерки.