Нова уникална апаратура работи в Комплексния онкологичен център в Стара Загора

Последно поколение Хибридна SPECT/CT система в отделението по Нуклеарна медицина на Комплексния онкологичен център – Стара Загора бе официално открита днес с тържествен водосвет.
Апаратурата е щадяща и позволява по-точна и прецизна диагностика на пациентите с онкологични и неонкологични заболявания. Тя е закупена със средства по инициатива JESSICA, част от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г., с Договор за кредит между Комплексен онкологичен център – Стара Загора и Регионален Фонд за Градско Развитие, и Сосиете Женерал Експресбанк.
„Благодарим на Община Стара Загора за помощта, с която стана възможно закупуването на системата. Нашето желание винаги е било да работим с модерна апаратура, амбициите ни са на всеки шест месеца да обновяваме“, каза д-р Петър Чилингиров, управител на центъра.
На откриването присъстваха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора, Таньо Брайков, председател на Общинския съвет Стара Загора, д-р Антония Тодорова, началник отдел „Здравеопазване и социални дейности. Тук бяха още народният представител Борис Кърчев и областният управител Гергана Микова.
„Свикнахме на всеки шест месеца в Комплексния онкологичен център да има нови апарати. Общината помогна, за да бъде осигурено адекватно лечение на болните. Нека да има по-малко хора с такива заболявания нуждаещи се от апаратурата и само добри резултати от изследванията с нея“, пожела Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.
„В момента в България има шест такива апарата, но всички са в София. Този е първият извън столицата. Наличието на модерна оборудване и в Стара Загора е от изключителна важност за пациентите“, обясни д-р Диана Гешева, началник на отделението.
През изминалата година в Комплексния онкологичен център са извършени 39 400 прегледа на над 11 200 пациенти.
С новия SPECT/ CT апарат могат да се изследват всички органи на човешкото тяло. Основното приложение е извършването на прецизна диагностика в областта на онкологичните заболявания при тумори на гърдата, простата, белия дроб, щитовидната жлеза и др. Използването на апарата ще подобри значително ранната диагностика и стадирането на онкоболните, което в основата на успешното съвременно лечение. Намалява се и лъчевото натоварване на пациентите, поради прилагането на нови съвременни технологии.
Екипът на отделението е преминал обучение за работа с новия апарат, проведено от чуждестранни и български приложни специалисти на фирма Сименс Хелткеър.
Здравноосигурените лица се изследват по амбулаторни процедури №35 и №37 по договор с НЗОК. Здравно неосигурените пациенти и тези по желание заплащат изследванията. При провеждане на съответното изследване, всеки пациент е необходимо да предостави индивидуалната си медицинска документация с предходни образни и нуклеарно-медицински изследвания – SPECT, SPECT/CT и PET/CT.

Пациентите се приемат за изследване след предварително записан час на регистратурата на отделението по Нуклеарна медицина на телефон 042/614 163 всеки работен ден от 07.30 до 14.00 часа.