Учебните занятия в област Стара Загора се възобновяват от 23 януари, грипната епидемия остава в сила

Заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) през периода 14.01.- 20.01.2019 г. достигна стойности 310,32 на 10 000 души население. Пик на заболелите от ОРЗ и грип се наблюдава от 16.01.2019 г. до 20.01.2019 г. и въз основа на това, както и с цел ограничаване на контактите сред учениците, беше взето решение за удължаване на грипната ваканция с още два дни ( 21 и 22.01.2019 г.).
От 21 януари се наблюдава тенденция към понижаване на заболелите от ОРЗ, видно от събраните данни от общопрактикуващите лекари и неотложните кабинети.
На 22 януари се проведе заседание на Регионалния оперативен щаб за борба с ОРЗ и грип, на което се взе решение, че грипната епидемия остава в сила, но към момента няма основание за удължаване на грипната ваканция в област Стара Загора.
РЗИ – Стара Загора ежедневно ще проследява заболяемостта в учебните заведения и след информация от РУО за повече от 20% отсъстващи ученици по повод ОРЗ и грип, ще предприема конкретни противоепидемични мерки.
РЗИ – Стара Загора продължава извършването на контрол на детските и учебни заведения за спазване на сутрешния филтър, за недопускане на болни деца и персонал и лечението им в тях, както спазването на противоепидемичения режим в лечебни и здравни заведения.

НАПОМНЯМЕ:
С цел недопускане усложнения на случаите на грип всички лечебни заведения, е важно своевременно да започват лечение с антивирусни препарати.
Болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение.
При наличие на симптоми за грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа.
Най-добрата предпазна мярка е ограничаване контактите с болни хора, особено за тези с хронични заболявания, бременни жени и деца.
РЗИ – Стара Загора продължава ежедневно да извършва активен надзор над заболяемостта от грип и ОРЗ.