В Стара Загора обсъдиха пътната безопасност и мерките за повишаването ѝ

На семинар в общинската зала „П. Р. Славейков” в Стара Загора днес бяха обсъдени възможности за повишаване на пътната безопасност в градовете и мерките за нейното повишаване, които предлагат институциите. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност подчерта, че инициативата за серия събития под надслов „Сътрудничество чрез приятелство” в различните общини е с цел да бъде подобрена комуникацията между граждани и институции. „Така ще има дискусия по наболелите теми, свързани с поведението на пътя, ще бъдат взаимствани и добрите практики”, допълни той. Над 20 общини са част от идеята. „В Стара Загора получихме пълната подкрепа на кмета Живко Тодоров и екипа му, за което благодарим. Така може да споделим знанията на нашите експерти със старозагорци, представители на неправителствени организации, институции, училища”, допълни Милчев.
По време на семинара бяха представени стратегически документи на общините, планове за устойчива градска мобилност, безопасно градско планиране и други.
„През последните няколко години вложихме сериозни усилия по отношение на транспорта в Стара Загора. Успяхме да създадем общинско дружество, с което да кандидатстваме по програма и да обновим автобусите ни. Към този момент имаме изцяло подменен парк, отговарящ на изискванията. Планът с еднопосочните улици, който работи в нашия град, също е стъпка към безопасността”, каза по време на срещата ресорният зам .-кмет на Стара Загора Йордан Николов. Той подчерта, че чрез включването на различни мерки за подобряване на транспорта в градовете, е нужно да се подходи и с внимание към екологията. От думите му стана ясно, че при наличие на добра алтернатива на лични автомобили – като модерни автобуси, велоалеи, както и зони за платено паркиране в центъра, се оказва влияние и на качеството на въздуха, което също е изключително важно.
Димитър Димитров, от сектор „Пътна полиция”, сподели, че добрата координация и комуникация с общината е основна при решаването на проблемите в градската среда. „Обсъждаме, ако има нужда и поправяме проекти, като единствената ни обща цел е да повишим пътната безопасност. В момента затруднения и задръствания има заради реконстукцията на съоръжението над бул . „Славянски”, но това е временно неудобство”. Той припомни мерките, които бяха изпълнени за облекчение на шофьорите, като изграждане на временното кръгово кръстовище на ул. „Калояновско шосе” и „Анастасия Тошева”.
За уязвима група на пътя бе определена тази на 18-годишните, които са получи своето свидетелство за управление на МПС съвсем скоро. По време на събитието бяха дадени примери от европейски държави, в които стриктно се спазват не само ограниченията в скоростта в населените места и извън тях, но и пътната маркировка и местата за пресичане на пешеходци.
В сряда, в общинската спортна зала „Иван Вазов” ще стартира олимпиада по пътна безопасност за ученици от 3 и 7 клас. От 10.30 часа, малчуганите ще решават хартиени тематични листовки, а по-големите деца ще покажат знания за правилното поведение на пътя онлайн. Очаква се около 400 ученици да се включат в занятието. Най-добрите ще продължат във втория кръг през месец март. Подобно обучително събитие ще се проведе и в други големи градове, като идеята на организаторите от Института по пътна безопасност, е инициативата да се превърне в национална.
Общата кауза за повече безопасност на пътя обедини Община Стара Загора, Института за пътна безопасност, Регионално управление на образованието и Aй енд Джи Брокерс.