Гергана Микова се срещна с протестиращите от село Розово

Областният управител Гергана Микова се срещна тази сутрин с жители на казанлъшкото село Розово. Около 20 души се събраха на моста край селото, за да изкажат притесненията си от действията на фирмата, която почиства коритото на р. Тунджа в този участък.
Дружеството работи на мястото от няколко години по проект за почистване на речното корито и осигуряване на проводимост на реката. Според хората обаче, фирмата превишава зададените й по проекта задължения и извлича големи количества инертен материал от речните легла. Розовци смятат, че това нарушава екологичното равновесие в района, смъква нивото на подпочвените води и създава предпоставки за срутване на основите на моста, който свързва няколко села с близкия Казанлък.
Сигналът за проблема беше получен в Областна администрация вчера. Комисия от администрацията посети веднага мястото и от своя страна сигнализира „Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“-Пловдив. Тя е компетентният орган, който трябва да се произнесе по спазването на проекта от страна на фирмата.
Очаква се днес експерти от Дирекцията да посетят района и на място да установят има ли нарушения при изпълнението на дейностите по почистване на речното корито.