Дебют на Харука Суга в балета “Дон Кихот”

Зрителите на балетния спектакъл „Дон Кихот“ на 12 февруари ще имат удоволствието да гледат талантливата млада балерина Харука Суга /Япония/ в нейния дебют в ролята на Китри.
Харука е родена на 21 ноември 1994 г. в Токио, Япония. През 2000-2012 г. учи в Piccolo Ballet Studio в Япония, а после в периода 2012-2014 г. е част от Piccolo Ballet Company. Продължава обучението си в Международната балетна школа в Брюксел /2014-2016 г./. През 2015 г. е гост-солист в Гранд Балетна гала, посветена на Мариус Петипа в Белгия. През 2016 г. е била гост-солист в балетната компания Coastal City Ballet в Канада.
През 2014 г. Харука Суга е участвала в Международния балетен фестивал във Варна.
От началотго 2017 г. е в състава на балета на Държавна опера-Стара Загора. Пристига в България и в Стара Загора заедно с Томоки Ишиго, с когото са двойка и в живота,а сега ще танцуват като Базил и Китри в „Дон Кихот“.
На добър час, Харука! Желаем ти блестящ дебют!

/на снимките Харука е Мерседес в премиерния спектакъл на „Дон Кихот“ на 27 ноември 2018 г./

На 12 февруари от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще видите отново балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус. С този спектакъл на 27 ноември бе открито официално 49-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство.
Балетът “Дон Кихот” е сред върховите постижения на класическия танц. Солистът и хореограф Аршак Галумян /Arshak Ghalumyan/ е хореограф и премиер солист на Щатсбалет-Берлин. Възпитаник е на Националното балетно училище в Ереван и училището по балет на Хамбургската опера. Асистент-хореограф е Красина Павлова – примабалерина на Щатсбалет-Берлин и гордост за своята учителка Силвия Томова, артистичен директор на балета на Старозагорската опера. Художник на декора и костюмите е италианецът Салваторе Русо.
В спектакъла на 27 ноември участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора. В ролите на Китри и Базил зрителите ще видят Харука Суга /дебют в тази роля/ и Томоки Ишиго, Александър Желев ще бъде Дон Кихот, а Карлос Сантос – Санчо Панса. В останалите колоритни роли ще танцуват Марина Сороче, Марта Перез, Мартина Префетто, Фредерико Пинто, Ивайло Янев, Станко Танев, Ромина Славова, Франческо Бориело, Нанако Имаи, Джулия Рагуза и др.

През 1869г. Петипа замисля нов балет по мотиви от романа на Сервантес „Дон Кихот” – история, която неведнъж е оживявала на сцена. Още през 18 век в много европейски театри били поставяни балети под това заглавие по музика на различни композитори. Но в тях не се използвал сюжета на знаменития роман, а добавените новели, които разказват за сватбата на Камачо /във френските версии Гамаш/ и любовта на Китри и Базил. Петипа също се възползвал от този сюжет. Музиката била написана бързо от австрийския композитор от чешки произход Лудвиг Минкус и на 14 декември 1869 година се е състояла премиерата на комедийния балетен спектакъл на сцената на Московския Болшой театър. През 1871 година за постановката в столичния Каменен театър Петипа прави нова редакция.
Мариус Петипа е пътешествал много в различни градове на Испания, успял е да долови духа и традициите на танцовия фолклор на тази страна и след това да ги претвори на сцената в тяхното разнообразие и неповторимост. Големият майстор създава колоритен празничен спектакъл, изпълнен с радост и веселие и завинаги записва своя балет „Дон Кихот” в графата на шедьоврите на балетната класика.