Старозагорски ученици написаха приключенска книга

Третокласници от 13-то основно училище „Св. П. Хилендарски“ в Стара Загора написаха приключенска книга.
Идеята затова се зародила след като м . г. в училището бе издадена кулинарна книга с любимите, изпитани рецепти на ученици, предоставени лично от родителите на децата.
Успехът на начинанието вдъхновил двама третокласници да напишат и издадат своя собствена книга. Малките писатели разбират, че ако имат добри идеи и ги напишат, ще могат да разчитат на помощ от учители, за да се оформят написаните от тях истории в истинска книга.
Към авторите Лора Русанина и Евгени Генчев се присъединява и техният приятел Красимир Крумов. Тримата заедно се впускат в едно голямо пътешествие, наречено „Приключенията на Момчето мандарина, Лора и Евгени“.
В книгата герои са самите автори, които се впускат в цели 10 приключения и една „последна битка“. Преодоляват се препятствия, преминават се предизвикателства, освобождават се добри хора от зли магьосници и какво ли още не. Всичко това е илюстрирано от единия от авторите – Евгени.
„Изключително впечатляващ е фактът, че държим тази книга в ръцете си поради три причини – от една страна, книгата е написана не на ръка или в Word, а в „Бележки“ на смартфон. Цялата комуникация между авторите и учителя, който им съдейства, протича дигитално, което е доказателство, че децата използват новите умни технологии не само за игри, а и за нещо много по-голямо и смислено“, споделя директорът Иво Радков.
„Втората причина е свързана с липсата на редакция на текстовете – имаме книга от деца за деца, без възрастен човек да остави отпечатък от собствената си гледна точка.
Третата причина се крие във факта, че на възраст от 9 и 10 години авторите на книжката се нареждат сред най-младите писатели в България, което само по себе си е вдъхновяващо“, допълва директорът.
Лора, Евгени и Краси обещават, че ще има още приключения – обещание, отправено на последната страница от книгата им като своеобразно предизвикателство за читателите им.