Мечтата „Лебедово езеро“

На 19 февруари от 19 часа балетът на Държавна опера-Стара Загора ви кани отново да се потопите в магията на спектакъла „Лебедово езеро“! В главните роли ще видите примабалерината на Операта Анелия Димитрова и премиер-солистът на Софийска опера и балет Емил Йорданов, още Ивайло Янев, Томоки Ишиго и цялата многонационална трупа на балета на Държавна опера-Стара Загора.
Премиерата на балетния шедьовър „Лебедово езеро“ бе на на 23 май 2017 г. – за първи път в над 90- годишната история на Старозагорска опера.
За Старозагорската опера появата на това заглавие в репертоарния афиш, е истинско събитие и предизвикателство, както за постановъчния екип, за артистичния състав, така и за старозагорската публика – доказан почитател на класическия балет, отдавна зажадняла за подобна културна сензация. Примабалерината, педагог и хореограф, настоящ ръководител на многонационалната балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора Силвия Томова поставя „Лебедово езеро“ на базата на класическата версия на Лев Иванов и Мариус Петипа. Художник на декора и костюмите е младият талант Денис Иванов.
„Лебедово езеро“ на сцената на Старозагорската опера няма за цел да повтори онова, което почитателят на класическия балет гледа вече 140 години. Творческият екип се стреми да изследва въздействието, което има върху зрителя това произведение, за да успее да „облече” спектакъла с внушенията и усещанията на своя вътрешен свят и така да превърне познатия балетен шедьовър в едно ново, модерно представление, решено с всички актуални средства на съвременната сценография и сценична техника и възможности. В новия спектакъл на „Лебедово езеро“ декора и костюмите допълват и подчертават режисьорската концепция и са отражение на експресията, която цели конкретно внушение на публиката. Главното оръжие е визията, защото именно тя попада първа в обсега на зрителското внимание и именно тя налага и диктува настроението и носи „въздуха”, който диша публиката.
В „Лебедово езеро“ от П. И. Чайковски участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора, още представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“.
„Лебедово езеро” на Старозагорската опера е един от редките балетни спектакли с масивен декор. По този начин художникът Денис Иванов изразява стремежа си да внуши едновременно мощ и монументалност на спектакъла, а паралелно с това да постигне пространство и безкрай на сценичното оформление. Сценографията, сама по себе си е изчистена, но представлява сложна, мащабна конструкция, обграждаща цялата сцена, като панорамен рунд, решен във висока готическа каменна колонада, с огромни пана – фото-тапети, носещи илюзията за дълбочина и „3D” ефект на сценичното пространство.
В предната си част конструкцията е „опасана” от кръгла балюстрада, зад която са скрити светлинни апарати, създаващи светлинна панорама.
Цялостната сценография е решена в студени каменни цветове, допълващи мащабността и монолитността на конструкцията.
Костюмите, които /както декора/ са в готически стил, имат изчистена линия, съвременно излъчване и минимализъм в изобразяването на епохата. Конструирани са в топли пастелни, природни цветове и гами.