Шедьовърът на Росини „Италианката в Алжир“ – за първи път на сцената на Старозагорската опера

За първи път в своята близо столетие оперна история, Държавна опера-Стара Загора поставя на своята сцена операта „Италианката в Алжир“ от Джоакино Росини. Премиерата на спектакъла ще се състои на 9 март от 19.00 часа. Декорите и костюмите са на Македонската опера и балет и това е първия съвместен проект с Държавна опера-Стара Загора. Припомняме, че през декември миналата година бе подписан Меморандум за сътрудничество и обмен между двата културни института. Спектакълът на операта „Италианката в Алжир“ слага началото на дългосрочно професионално партньорство в контекста на учредената през 2015 година Балканска оперна мрежа.
Идеята за реализацията на „Италианката в Алжир“ е на директора на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов. Познавайки добре работата на своята талантлива колежка режисьорката Урсула Хорнер /известна на българската публика със знаковия си спектакъл на операта „Хофманови разкази“, когото постави в Русе и Пловдив, както и със „Севилският бръснар“ – МОБ гостува на последното издание на ФОБИ/, Драганов без колебание избира атрактивното и рядко поставяно в България оперно заглавие от афиша на Македонската опера и балет. Още повече, че Старозагорската опера разполага с великолепен солистичен състав за всяка една от главните роли. Истинска привилегия е участието в ролята на Изабела на такава певица като мецосопраното Петя Петрова, постигнала своите професионални върхове именно в росиниевия репертоар.
В постановката на „Италианката в Алжир“ зрителите ще се срещнат със забавното и оригинално пресъздаване на вечните теми за любовта и оспорваната свобода на жената и нейното право на избор. Действието е пренесено в първите десетилетия на 20-ти век – времето на новите технологични и модни открития, които навлизат в света на Ориента. Впечатляващите сценични решения на спектакъла на италианската художничка-сценограф Мартина Сеня и костюмите на Мария Пупучевска, както и уникалните хрумвания и артистични подходи на режисьорката Урсула Хорнер, обещават едно незабравимо преживяване за българската публика с героите на класическата опера-буфа на неподражаемия майстор на комедията Росини. Предстои много смях, веселие и истинска наслада от виртуозните изпълнения на солистите – изпълнители на главните роли Петя Петрова, Родриго Тросино /Италия/, Валери Турманов, Ивайло Джуров, Деси Стефанова, Емилия Джурова, Едуин Кей и др., хора и оркестъра на Старозагорската опера под диригентството на главния диригент Ивайло Кринчев.

Следващият спектакъл на „Италианката в Алжир“ е на 27 март, а на 22 март ще бъде представен в Пловдив.