Старозагорски ученици спечелиха второ място на конкурс за театър на испански език

Театралната трупа на Средно училище „Максим Горки“ завърши на второ място в 20-ото юбилейно издание на Националния конкурс за училищен театър на испански език. Той е организиран от Отдел „Образование“ на Посолство на Испания в България и е една от Програмите за международно сътрудничество с най-дълга традиция както в България, така и в други държави от Централна и Източна Европа.
Общо 17 училища представиха своите постановки на сцената на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Старозагорските ученици обраха овациите на публиката с постановката на „Домът на Бернарда Алба“ от големия испански поет и драматург Федерико Гарсия Лорка.
В героите на Лорка се превъплътиха: Сава-Калина Ангелова, Зара Теодосиева, Жанета Делчева, Събина Будакова, Симона Бакалова, Никол Монева, Денислава Стойчева, Ида Дамянова. За осветлението отговаряше Мира Илиева, а за озвучаването Моника Каменова. Режисьор и корепетитор на постановката са учителите по испански език Росио Каняс и Антонио Мартин. Съставът на журито бе от представител на МОН и на испанската мисия, както и театрален критик. Победители за втора поредна година са ученици от варненската IV езикова гимназия “Жолио Кюри” представили „Проклятието на пеперудите“ по едноименната пиеса на Лорка. Учениците на “Максим Горки” ще изиграят спектакъла за втори път пред старозагорска публика на 27 февруари от 19 часа в Държавен куклен театър – Стара Загора.
„Максим Горки” е единственото училище в Стара Загора, в което се учи испански език с преподаватели испанци. През 2001 г. училището става осмото в страната, включено в споразумението за образователен обмен между правителствата на Република България и Кралство Испания.