Хиляди в паметно шествие за Националния празник в Стара Загора

Хиляди старозагорци изминаха днес 3-километровия път-поклон до мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, съпровождайки 300-метровия национален флаг в паметно шествие, което тръгна от центъра на града, предвождано от официалните лица и гости на празника.
За пети път по инициатива на кмета Живко Тодоров на 3 март, Националния празник на Република България, старозагорци и гостите на града понесоха на ръце трикольора, който беше издигнат на монумента на Самарското знаме – символ на героизма на старозагорци, дали живота си в защита на своя град, по време на Руско-турската война.
С празничен камбанен звън и Божествена света литургия в катедралния храм „Свети Николай“ започнаха днес тържествата, посветени на 141 години от Освобождението на България. Венци и цветя бяха положени на всички паметни места от Освобождението на Стара Загора – Мавзолей-костница „19 юлий 1877”, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметник на загиналите във войните старозагорци и Паметник на Старозагорското въстание.
Точно в 11.00 часа пред сградата на Общината започна ритуалът за издигане на Националното знаме. Сред официалните лица бяха зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, зам.областния управител Петя Чакърова, народни представители, общински съветници, зам.-кметовете Иванка Сотирова и Йордан Николов, секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов, представители на Тракийския университет, на регионални структури, на обществени и патриотични организации.
Малко по-късно оттам тръгна паметното шествие „За свободата… Да развеем българското знаме“, което премина по бул. „М.М.Кусев“, ул. „Ген. Гурко“, бул. „П. Евтимий“, а след това по бул. Цар Симеон Велики“ и обичайния маршрут достигна до монумента „Бранителите на Стара Загора. В патриотично настроение то беше съпроводено от старозагорци и специално пристигнали по този повод гости на града, десетки се хванаха до военнослужещите от Втора механизирана бригада, понесли знамето по пътя му.
На големи видео стени, разположени под хълма „Бранителите на Стара Загора”, множеството можеше да проследи пътя на националния флаг през града. Пристигането на знамето беше съпроводено с камбанен звън и топовни салюти. Под звуците на химна на Република България, националният флаг беше издигнат на мемориала „Бранителите на Стара Загора“.
В словото си кметът на Стара Загора Живко Тодоров подчерта значението на трети март като рождена дата на нашата свобода. „Трети март е рождената дата на новата българска държава, на българския дух, на нашата национална идентичност. Като гледам толкова много старозагорци, хиляди на брой, които са се събрали да почетат паметта на героите, да отпразнуваме националния празинк, аз съм сигурен съм, че този дух е жив! Аз съм сигурен, че Стара Загора помни избитите 14 500 старозагорци, помни пожарищата, помни руините, от които днес е издигнат този град. Щом помним, щом пазим паметта си, значи имаме бъдеще. Поклон пред паметта на героите! Поклон пред вас старозагорци, за това че я пазите жива!“ – каза в словото си Живко Тодоров.
С призив да пазим паметта на героите към присъстващите се обърна и заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов.
„Всяка стъпка с българското знаме е стъпка на поклонение пред нашите герои, които не се пречупиха и изгоряха в пепелищата на Априлското въстание. Децата български и нашите предци ни заклеват да запазим Блъгария и да бъдем достойни българи. Честит празник!“, каза още Христов
За пръв път пред старозагорци беше показан спектакълът „Докосни древността“ – демонстрация на Прабългарската школа „Бага- Тур“ с участието на общински фолклорен ансамбъл „Загоре“, народни читалища от Община Стара Загора, Национално дружество „Традиция“ и Българска федерация любители на историческото оръжие ” Поп Минчо Кънчев ”.

От 16.00 часа в парк „Артилейски“ тържествата продължават с Националната инициатива „Пробуждане с хоро“ с участието на Народно читалище „Настроение 2017“ и фолклорни клубове от Стара Загора.
Празничният концерт на Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“ започва в 18.00 часа на площада пред Общината.
Час по-късно на площада пред общината ще се проведе и Тържествена заря –проверка с празнични илюминации.

Снимка: Община Стара Загора