С молебен за здраве митрополит Киприан отбеляза 43-ия си рожден ден.

С молебен за здраве и благоденствие в Катедралния храм „Св. Николай“ в гр. Стара Загора, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отбеляза 43-ия си рожден ден. Специално за празника му в града пристигнаха Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, игуменът на Троянския манастир Велички епископ Сионий и Знеполският епископ Арсений.
„Вседушевно благодаря на Бога за тази велика милост и човеколюбие, за Неговата любов към мене грешния и недостойния за призива му да приема катедрата на моя духовен отец блаженопочиналият Старозагорски митрополит Панкратий. Привилегия беше да тръгна с неговите молитви по пътя на кръстоносното монашеско поприще. Дядо Панкратий, един от знаковите митрополити на БПЦ, един от най-големите труженици, един изключителен духовник и книжовник, голям молитвеник и наставник. След Бога благодаря на него за всичките му трудове, които той положи, за да се науча на монашеските азбука и служение. Изказвам благодарност на Пловдивския митрополит Николай, който пръв ми подаде ръка, на служителите, епархиотите и поверените ми от Бога чада за това, че повярваха в моето смирение. Благодаря на представителите на държавната, съдебната, законодателната и изпълнителната власт, както и на дипломатическия корпус на страната ни в Одрин и Истанбул, за доверието и духовната им грижа да обгрижваме българските енории там, защото те са съществуващи и ще пребъдват. Изказвам и огромна благодарност на членовете на Св. Синод на БПЦ и най-вече за отеческата и бащинска грижа на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.“, каза в словото си митрополит Киприан.
Пловдивският митрополит Николай го поздрави от името на членовете на Св. Синод и му пожела благоденствено и мирно житие, здраве, спасение и във всичко благопреуспяване.
Сред гостите на владиката бяха още областният управител Гергана Микова, заместниците й Петя Чакърова и Красимир Червилов, кметът на община Стара Загора Живко Тодоров, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, председателят на Общинският съвет в Стара Загора Таньо Брайков, директорът на РД „ПБЗН“ комисар Стоян Колев, директорът на ТД ДАНС Георги Георгиев, директорът на ОД на МВР Стоян Стоянов, окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов, председателят на Окръжен съд – Стара Загора Красимир Георгиев, председателят на Административен съд – Стара Загора Бойка Табакова, председателят на Районен съд – Стара Загора Милена Колева, изп. Директор на „Мини-Марица – изток ЕАД“ инж. Андон Андонов, председателят на Съвета на директорите на „Мини –Марица изток“ ЕАД Николай Диков, изпълнителният директор на ТЕЦ „Марица-изток“ 2 Живко Динчев и един от членовете на Съвета на директорите на централата Диян Димитров, членовете на Епархийския съвет Деян Русенов, арх. Петър Влахов, Георги Йорданов и Михаил Тачев, адвокат Елена Нонева, архиерейските наместници на градовете Нова Загора, Чирпан, Харманли и Свиленград, диригентът на хора при Катедралния храм „Св. Александър Невски“ доц. Димитър Димитров, свещенослужители и други. Народният представител Радостин Танев и общественият посредник Надежда Чакърова са само част от десетките, които изпратиха поздравителни адреси до рожденика.

Снимка: Пресцентър Старозагорска митрополия