От ГЕРБ твърдят, че Община Чирпан е в състояние на фактически фалит

Пламен Йорданов, областен координатор на ГЕРБ – Стара Загора:
Община Чирпан е в състояние на фактически фалит

Проблемите в Община Чирпан се задълбочават лавинообразно, а нещата ескалираха до там, че общината от края на февруари е със запорирани сметки, което означава състояние на фактически фалит. Това каза областният координатор на ПП ГЕРБ – Стара Загора Пламен Йорданов по време на пресконференция, в която участваха Васил Донев и Николай Петков, общински съветници от Местна коалиция „Коалиция Чирпан“ и Христо Стефанов, общински председател на ГЕРБ – Чирпан.
„На две поредни сесии на Общинския съвет бюджетът на общината не се приема. Има много въпроси, на които не са дадени отговори и е факт, че дори по време на дебатите в зала не присъстваха нито кметът, нито заместниците му“, посочи Васил Донев – ръководител на групата на Местна коалиция „Коалиция Чирпан“ в ОбС. Той добави, че сме свидетели на информационно затъмнение, което се налага от общинското ръководство, като не се дава информация нито на общинските съветници, нито на гражданите на общината. „Подвеждането на нашите съграждани, че разплащането на услугите предоставяни от контрагентите на общината не се извършва поради неприемането на бюджета, е категорично невярно“, подчерта Васил Донев. Той посочи, че истинската причина е друга и призова кметът Кичка Петкова да излезе пред медиите и обществеността, за да се каже истината на хората за моментното състояние на общината.
„В настоящия момент град Чирпан и селата от общината се намират в безпрецедентна ситуация, която не се е случвала никога досега, обобщи Пламен Йорданов. И подчерта, че фактите са показателни – нито един успешно реализиран европейски проект, нито един саниран блок, обезлюдяване на региона, липса на инвестиции, опасност от поредица от запори. „Отговорността за всичко това е на кмета Кичка Петкова и на нейния екип“, категорични бяха от ГЕРБ.
„Управляващите Община Чирпан работят на парче, а не стратегически”, заяви Васил Донев. Според него натрупаните във времето проблеми са резултат от нисък административен капацитет, а кметският кабинет не е училище. „Осъзнаваме своята отговорност като общински съветници и конструктивна опозиция, и се надяваме на следващите заседания на ОбС да ни бъде отговорено на всички въпроси свързани с бюджета“, подчертаха от „Коалиция Чирпан“. Общинските съветници дадоха пример с това, че в проектобюджета няма нито един обект с фирма за строителен надзор, не са заделени и средства за проектиране.
От ГЕРБ посочиха, че въпреки създаденото напрежение, на следващата сесия на ОбС ще подкрепят записната заповед за авансово плащане, за стартиране на проекта за изграждане на пречиствателна станция в Чирпан. „Факт е, че градът е един от трите в цялата страна, който няма пречиствателна станция, отново заради недобра работа на управляващите общината. Ще дадем този кредит на доверие, въпреки всички минуси, и се надяваме това да не е поредният провален проект“, каза Пламен Йорданов. Той подчерта, че кметът Кичка Петкова има ангажимент да информира обществеността за всяка стъпка по проекта.
От ГЕРБ и от „Коалиция Чирпан“ ще разпространят до обществеността открито писмо, с което информират съгражданите си за моментното състояние на общината. В него се казва: „Очевиден е провалът на г-жа Петкова да създаде и поддържа добри работни отношения с Общинския съвет. Въпреки наличието на политическо мнозинство в Общинския съвет, което й дава възможност да провежда собствена политика, г-жа Петкова загуби доверието на ОбС и се провали в една от най-важните задачи на администрацията – да създаде управленски и политически условия за приемането на общинския бюджет. В резултат на този най-значим за общинското управление провал, Община Чирпан е в състояние на бюджетна криза, изглежда нестабилна и очевидно не е в състояние да изпълнява ангажиментите си към гражданите. Незачитането на гражданите на Чирпан се вижда ясно и в отказа да се предоставя информация на обществеността и медиите, по въпроси свързани със състоянието на общината, и в целенасочения отказ на г-жа Кичка Петкова да изготвя и публикува отчети, съгласно изискванията на Закона за местното самоуправление и местната администрация“.

Снимки: Пресцентър ПП ГЕРБ – Стара Загора