Стара Загора става столица на детския фолклор

Близо 2000 деца от цялата страна участват в Националния детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче“, който се провежда за деветнадесети пореден път от 22 до 24 март 2019 г. в Стара Загора. Организатори са Националният музикално фолклорен съюз „Орфеево изворче“, с подкрепата на Община Стара Загора, Министерство на културата, Ротари клуб Стара Загора, Нов български университет, Регионален исторически музей – Стара Загора, Младежки дом – Ст. Загора, Ария България, КТ „Подкрепа“, Ансамбъл „Загоре“, НЧ „Св. Климент Охридски 1958“ и десетки доброволци от НБУ гр. София. Медиен партньор на конкурса е Фен Фолк ТВ.
„Тази година отбелязваме своеобразен рекорд при участието на индивидуалните изпълнители, от 600 заявки за индивидуално участие са 460. Трите журита ще изслушат над 300 участници по народно пеене и 110 инструменталисти“, информира при откриването доц. д-р Георги Петков, председател на Управителния съвет на Националния музикално фолклорен съюз „Орфеево изворче“.
„Удоволствие е да се слуша български фолклор, радвам се, че сред участниците има и старозагорци. Община Стара Загора инвестира изключително много и затова държим качеството да е високо. Надявам се, че възможностите за изява на всички участници ще бъдат оценени подобаващо от журито“, каза Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.
Най-напред на сцената излязоха малчуганите от Детска градина №35 „Свобода“ и Детска градина №1 „Звънче“ в Стара Загора, които зарадваха публиката с прекрасните си изпълнения на народни песни.
Конкурсната програма ще премине в залите на НЧ „Св. Климент Охридски 1858“, Младежки дом, Зала № 33 на Регионален исторически музей и танцовата зала на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.
Ще бъдат раздадени: 18 едногодишни стипендии на индивидуални участници от IV възрастова група – народно пеене и народни инструменти по програмата на Мерките за закрила на даровити деца на Министерството на културата на Република България; три парични награди по 100 лв., предоставени от Фондация „Български фолклор“; 18 еднократни парични помощи за III възрастова група по програмата на Мерките за закрила на даровити деца на Министерството на културата на Република България; три парични награди по 100 лв., предоставени от Ротари Клуб Стара Загора; две парични награди от по 500 лв. на отличили се танцови състави; Голямата награда на Кмета на Стара Загора Живко Тодоров; Наградата на Тракийско дружество „Одринска епопея; безплатно заснемане на аудио-видео клип и популяризиране на изявени участници.
Отличилите се състави ще получат плакети, златни, сребърни и бронзови медали и поощрителни награди ще има за индивидуални изпълнители от I, II и V възрастови групи.
Ще бъдат раздадени и дипломи на отличили се преподаватели и ръководители на състави.
Утре от 19.00 часа в НЧ „Климент Охридски 1858“ ще има Гала концерт, посветен на 26 март – Ден на Тракия и ще бъдат наградени отличите се изпълнители и състави.

Снимки: Община Стара Загора