Старозагорци четат поезията на Веселин Ханчев по повод 100 години от рождението му

На 4 април 2019 г. отбелязваме 100 години от рождението на един от най-емблематичните и обичани български поети, роден в Стара Загора – Веселин Ханчев.

Бележитият старозагорец е не само поет-класик, но и публицист, преводач, автор на сценарии за филми и радиопиеси, драматург в Софийската опера и Сатиричния театър, редактор на сп. „Пламък“. Потомък е на известните старозагорски родове Азманови и Ханчеви, първи почетен гражданин на Стара Загора в най-новата история на града /1962 г./ и заслужил деятел на културата /1963 г/. Съветник е по културните въпроси в посолствата на България във Варшава и Париж.
Поезията на Веселин Ханчев ще се чете, в негова памет, през целия април на различни сцени в Стара Загора. В четенията с деца и ученици се включват поети, писатели, журналисти и библиотекари, актьори и общественици, детски клуб „Приятели на книгата“ и Център за работа с доброволци при библиотека „Родина“.

На 9 април, в чест на годишнината от рождението на Ханчев, в Стара Загора ще гостува един от членовете на журито на поетичния конкурс „Веселин Ханчев“ – Петър Чухов, с новата си книга „Достатъчно дълго“ – сборник с проза. Премиерата е от 18.00 часа в Къщата на архитекта на ул. „Сава Силов“ 37. 36-тото издание на националния поетичен конкурс, в началото на месец ноември тази година, също е посветено на големия български поет.

На 15 април от 10.30 часа, във филиала на библиотека „Родина“ – клуб „Августа Траяна“ канят на литературно четене „Гражданските и интимните вълнения на Веселин Ханчев“. На клуба ще гостуват ученици от СУ „Христо Ботев“.

На 17 април от 15.00 часа в парка пред бившата сграда на Първо ОУ „Георги Бакалов“ – читалищните секретари на селата Горно Ботево, Михайлово, Плоска могила, Памукчии и техни приятели ще четат стихове на Веселин Ханчев.
В бъдещата постоянна експозиция на Музей „Литературна Стара Загора“ името на Веселин Ханчев ще бъде един от основните акценти. Посетителите ще могат да разгледат голяма част от личната библиотека на поета и много други любопитни експонати, свързани с живота и творчеството му.

Снимка: Община Стара Загора