Визията за Стара Загора не включва гето в „Лозенец“

Имаме дългосрочна визия за града си, а тя не включва образуването на гето в тази част на града, до което води наличието на незаконни постройки, обясни днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров, преди началото на акцията по събаряне на 54 незаконни постройки в местността „Карасиврия“ на квартал „Лозенец”. С тях премахнатите от неговата администрация ромски къщи извън закона ще станат общо 226.
Община Стара Загора е връчила предизвестията на собствениците им още преди 6 месеца. Някои от тях са започнали сами премахването им, останалите бяха предупредени да освободят помещенията от имущество и домашни животни. EVN и ВиК също са предупредени да прекъснат снабдяването с ток и вода.
Извървяна е цялата законова процедура, отнела общо около година и половина. Тези постройки няма начин да бъдат узаконени. Акцията има превантивен характер, целта е да покажем, че не може да се строи незаконно, обясни на мястото пред журналисти кметът Живко Тодоров, потвърждавайки решимостта на администрацията да се справи с нерешения от много години проблем.
Той припомни, че от началото на първия му мандат досега са премахнати 172 незаконно построени ромски къщи в кварталите „Лозенец“ и “К. Ганчев”. На всички желаещи е предложено да си закупят терени, отстъпено право на строеж и да си изградят законни жилища, за които да заплащат данъци.
В 21 век не може да се живее в постройки, които са опасни за обитателите си, добави кметът, като уточни, че по ОУП мястото е зелена площ и трябва да остане такава. Твърдо решени сме да се справим с този проблем, каза той. По думите му, след края на акцията теренът ще бъде разчистен от общинските служби.
В различни етапи на процедура по премахване на незаконното строителство са близо 200 постройки в ромския квартал „Лозенец“. Следващата година предстои да бъдат съборени още 93, каза кметът, като добави, че никой не е заявил желание за настаняване в общински жилища. Имаме различни варианти, подготвени сме за случая, добави той. Живко Тодоров обясни, че жителите на местността са били регистрирани още преди 20 години там, а практиката за масова регистрация на един и същ адрес, вече е преустановена.

Снимки: Община Стара Загора