Архитектката възстановила желязната църква „Свети Стефан“ идва в Стара Загора

Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране в Стара Загора, със съдействието на Община Стара Загора и Камарата на архитектите Стара Загора, организира среща с арх. Фикрие Булунмаз от Истанбул, Турция.
В продължение на около 7 години архитект Булунмаз ръководи реставрацията и ремонта на желязната църква „Свети Стефан” в Истанбул. Като главен реставратор тя има най-голяма заслуга за възраждането за нов живот на храма-най-ценната българска светиня в Истанбул. Участвала е и в реставрацията на църквата „Света София“, както и на Джумая джамия в Пловдив.
Родена е през 1960 г. в Карабюк Ефлани, но целият и живот преминава в Истанбул. През 1982 г. завършва Технически университет и защитава магистратура. Има издадена авторска книга с разкази, участва в общи изложби с дъщеря си и сина си.
По думите и „Свети Стефан“ е най-красивата църква на света. Тя няма аналог, тъй като железните църкви са били две, но е запазена само българската.
Сега арх. Булунмаз участва в семинари с професионалисти и студенти в Истанбул и в чужбина, на които разказва за работата по реставрацията на „Свети Стефан“. Пише и книга, в която ще разкаже за процеса по възстановяването на уникалната българска църква.
На 12 февруари т. г. Председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов връчи почетен плакет на Народното събрание на арх. Фикрие Булунмаз.
Срещата с арх. Булунмаз ще се проведе на 17.05.2019 г. от 14.00 часа в зала „П.Р. Славейков“ на Община Стара Загора.

Снимка: Община Стара Загора