Иван Кръстев: Младите в Стара Загора са мотивирани да бъдат активни български и европейски граждани

„Без Деня на победата, нямаше да има обединена Европа. Европа, която днес ни дава свободата, демокрацията, възможността за перспективи и промяна”, това каза кандидатът за евродепутат Иван Кръстев на среща с млади хора от Стара Загора.

Дискусия за бъдещето на Европа провокира младите за идеи, свързани със сигурността, заетостта и гаранция за тяхната дума, която да се чува. Кръстев представи виждането за Европейския съюз на „БСП за България” с интересна филмова презентация. „Радвам се, че ние имаме с младите допирни точки и нашите виждания за бъдещето на Европа ги мотивират да бъдат активни български и европейски граждани”, заяви кандидатът за член на ЕП. „Възприятието за Европа днес е различно от това , което е характерно за моето поколение със спомените за желязната завеса и на поколенията преди това. Не сравняваме с времето отпреди 74 години, но събитията тогава ни правят днес свободни хора, които можем да определяме посоката и да настояваме за промяна качеството на живот”, подчерта Иван Кръстев. След дискусията всички участници, заедно с кандидата за евродепутат се присъединиха към шествието на „Безсмъртния полк” по повод Деня на победата и 74 години от края на Втората световна война. Шествието започна от паметника на Съветския войн до парк Аязмото, след честване на историческата дата. „Днес ние празнуваме не просто победата над хитлерофашизма, над ненавистната античовешка идеология, която беше заразила целия континент, целия свят. Днес ние празнуваме мира и свободата. Празнуваме възможността да бъдем заедно – без конфликти, без напрежение“, заяви в словото си Иван Кръстев. Той подчерта, че всички дължим дълбок поклон на падналите в Отечествената война и към ветераните от антифашистката съпротива. „Тяхното дело нареди България и българите сред народите в света, които осъзнаха, че само мирът, сътрудничеството, интернационализмът са това, което ще спести на бъдещите поколения ужаса на войната!”, отбеляза Иван Кръстев.

На честването присъстваха и депутатът от БСП Георги Гьоков, Валери Жаблянов, също кандидат за член на ЕП, ветерани от войните, социалисти, антифашисти и привърженици на леви партии и организации, руски граждани и представители на Руски клуб – Стара Загора. „Днес ние сме се събрали в Стара Загора, но в този ден в стотици хиляди градове на територията на Руската федерация, на територията на Полша, Германия, Чехия, Словакия, Румъния, Унгария, Сърбия, маршируват Безсмъртният полк. Тази прекрасна инициатива на наследниците на загиналите във войната герои демонстрира мащаба на онова събитие, което направи 9-ти май ключовата дата от историята на 20-ти век. Да склоним глава пред паметта на жертвите от армията-освободителка, на българските антифашисти и на антифашистите от Европа”, призова присъстващите Валери Жаблянов. След поднасянето на венци и цветя на паметника на Съветския войн в парк Аязмото, шествието на „Безсмъртния полк” премина по бул. „Митрополит Методий Кусев” до Братската могила в парк „Пети октомври”, където отново бе почетена паметта на загиналите герои във войната. Участниците в марша носеха снимка на антифашисти, участници в Отечествената война и на свои предци, воювали за Освобождението ни.