С празнично шествие честват 24 май в Стара Загора

Ученици и студенти ще се включат в празничното шествие по повод 24 май- Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в Стара Загора. Тази година то ще е от три лъча, които ще се съберат на площада пред Общината.
Първият ще тръгне от парк „Александър Стамболийски“ (Алана) по ул. „Свети княз Борис“, централната алея на парк „Пети октомври“ по бул. „Митрополит Методий Кусев“ до площада. Вторият тръгва от Пето основно училище „Митьо Станев“ по южното платно на бул. „Цар Симеон Велики“, а третият от парк „Йордан Капсамунов“ (Езерото) по бул. „Митрополит Методий Кусев“ до площада.
Мажоретките от Центъра за подкрепа за личностно развитие ще подгреят празника с танцови изпълнения.
Тържественото честване ще се проведе на две сцени. На стълбите пред сградата на общинска администрация ще са построени хорът на Държавна опера Стара Загора и на Народно читалище „Родина“, както и общинският духов оркестър. Вдясно от тях ще бъдат официалните гости, както и номинираните за наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“.
На сцената на обновения площад ще бъдат музикалните и танцови формации, които ще участват в празника.
Церемонията ще започне в 10.00 часа с изпълнение на емблематичното стихотворение „Аз съм българче“. След това ще прозвучи хорово изпълнение на химна „Върви, народе, възродени“. Към небето ще полетят балони с буквите от българската азбука.
Под звуците на Националния химн ще бъдат издигнати знамената на България, на Стара Загора и на Европейския съюз.
След официалните приветствия, ще бъдат връчени наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“, които се присъждат за постижения в културата, изкуството, образованието и науката.
Поздравления към отличените ще поднесат Вокална група „Розов свят“ с изпълнението на песента „Учителко, любима“, квинтет „Траяна“, вокална група „Усмивки“ и солисти от Държавна опера Стара Загора.
Празникът ще завърши с концерт на Детски фолклорен ансамбъл „ Загорче“ и на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.

Снимка: Община Стара Загора