Откриха официално новия АГ комплекс на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ в Стара Загора

„Старозагорските бебета ще идват на бял свят в нова обстановка, в модерни условия, под грижите на най-добрите специалисти“. Това каза ресорният зам.-кмет на Стара Загора Иванка Сотирова малко преди официално да бъде прерязана лентата на пребазирания АГ комплекс на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“. Тя поздрави акушеро-гинекологичния екип на болницата за професионализма и подари на завеждащия отделението доц. Николай Лазаров икона с лика на Св. Богородица. Церемонията започна с тържествен водосвет.

„За мен е удоволствие да присъствам на откриването на новата база на Клиниката по акушерство и гинекология и Клиниката по неонатология. Нашето министерство има принос към това, което днес виждаме. Всичко е плод на общата работа между държава, Община и ръководство на болница“, сподели с присъстващите министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. „Няма да забравя преди една година писмото, което получихме – то беше притеснително за състоянието на цялата болница и за АГ комплекса, но ето, че сега сме тук. Гордея се, че финансовото състояние на Университетска болница е с положителна оценка, както и че имаме повод да сме в пребазирания и обновен АГ комплекс“, каза още министърът. Той определи, че приоритет пред Министерството на здравеопазването е майчината и детската грижа. „Имате доверието на пациентите, това е показател за качественото отношение и лечение“, допълни Ананиев.

До края на месеца в изцяло обновените стаи ще могат да се настанят 40 родилки, а Клиниката по неонатология ще може да приеме 28 бебета, стана ясно по време на обиколката на официалните гости из реновираните изцяло помещения в УМБАЛ. Проф. Йовчо Йовчев, изпълнителен директор на Университетската болница в Стара Загора, подчерта, че условията са изцяло в синхрон с европейските изисквания и стандарти. Пребазирането на АГ комплекса има преимущество и заради взаимната му връзка с останалите болнични структури. Новото оборудване включва пълно обноявяване на легловата база, както и операционни маси, кувьози, достъп до 4D скенер и други.

На официалното откриване на клиниката гости бяха още председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, общински съветници, зам.-кметът Красимира Чахова, народните представители Емил Христов и Радостин Танев, областният управител Гергана Микова и заместниците ѝ Петя Чакърова и Димитър Драчев, ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин, директорът на РЗИ д-р Златина Нанева, както и представители на местни и държавни институции, работещите специалисти в различни отделения на УМБАЛ и други.

Снимка: Община Стара Загора