На 1 юни два любими детски спектакъла в Операта

В Международния ден на детето – 1 юни- по традиция Държавна опера-Стара
Загора кани малчуганите, заедно със своите родители на два от
най-любимите и създадени с много обич и вдъхновение спектакли за деца.
От 10,00 ч. във фоайето на Операта започва „ДО РЕ МИ в пелени“ /0-3 г./
Спектакълът отвежда най-малките зрители на вълнуващо пътешествие на крилете на музиката. С класически произведения от цял свят мъниците от 0 до 3 годинки ще преплуват хубавия син Дунав, ще танцуват неаполитанска тарантела и виенски валс, ще подремнат с руски приспивни мелодии, ще играят и ще се забавляват. Участват Нели Нечева, Теодор Петков, Нина Димитрова, Никола Марулев, Трио „Реверанс“.
От 11,00 ч. отново на същото място е началото на спектакъла “МУЗИЧКО в света на Музиката” /за деца 3-7 г./
Музичко е пухкаво, бяло мече, което обича да слуша музика и я търси навсякъде – в парка при птичките, на улицата при колите и клаксоните, в детската градина..Музичко е забавен, любопитен и очарователен и е в очакване да се срещне със своите нови приятели! „Музичко в света на Музиката“ е анимиран музикален проект. Сценарият и режисурата са на Красимира Георгиева. Участват Нели Нечева, Теодор Петков, инструментално трио “Реверанс”, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“.
Ако не сте гледали досега нито един от двата спектакъла, смело идвайте при нас! И да сте го/ги гледали, заповядайте отново! Защо ли?
Има много занимания за малки деца включващи слушането на класическа музика. Много изследвания доказват, че този жанр може да повлияе положително на мозъка. Учените доказват, че музиката помага на децата да запаметяват по-лесно. Деца, които слушат музика често или посещават уроци по музика, показват по-добри резултати в креативни начинания сравнено с деца, които не се занимават с музика.
Пространствена интелигентност – когато слушаме класическа музика, например, пространствените пътечки в мозъка ни се включват и са готови да бъдат използвани.
Емоционална интелигентност – слушайки музика, децата се учат да разпознават различни емоции, изразени чрез мелодията. Това засилва тяхната емоционална интелигентност.
Творчество и изкуства – доказано е, че музиката благоприятства творчеството и създаването на изкуство – рисуване, писане и т.н.
Музикалното изживяване у децата в тази възраст донася в душата им онези ритми и усещания, които пробуждат художествения усет и схващане за скрития ритъм на всични неща.
Заповядайте в Празничния 1 юни на спектаклите за деца и родители в Държавна опера-Стара Загора!

Снимка: Държавна Опера- Стара Загора