Красимира Чахова представи възможностите за туризъм в Стара Загора на форум във Варна

Заместник-кметът на Община Стара Загора по туризъм Красимира Чахова участва в Трети форум на побратимените български и руски градове, който се проведе във Варна.
В морския град се събраха представители от 31 руски градове и от 19 български общини. Домакин на срещата бе кметът на Варна Иван Портних, а сред официалните гости бяха министърът на туризма Николина Ангелкова, изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева, генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов, Ирина Живихина – ръководител на Россътрудничество в България, Константин Артюшин – търговски представител на Русия в България, Марина Фанакина – зам.-председател на Общорусийския конгрес на общините.
Темата тази година е подчинена на възможностите за развитие на туризма. Според участниците в срещата директните контакти между кметовете на общини ще бъдат полезни за развитие на двустранните взаимоотношения на регионално ниво.
„Важно е, че всяка година тези форуми на побратимените градове поставят акцент върху общините и сътрудничество между тях. Смятам, че това е една от най-важните съставки в общите усилия, които ние като правителство полагаме, за да можем да продължим да развиваме туризма и най-вече да превърнем България в целогодишна туристическа дестинация“, каза министър Николина Ангелкова. Тя припомни за проведения в началото на март т.г. в София голям двустранен форум за туризъм, с участието на премиерите на България и Русия Бойко Борисов и Дмитрий Медведев, с акцент върху важността на отрасъла. „С ръководителя на руския туризъм Зарина Догузова и министъра на икономическото развитие на федерацията Максим Орешкин вече работим в посока да се насочват повече руски деца от регионите към лагерите у нас“, допълни министър Ангелкова.
По време на форума Красимира Чахова е направила презентация на възможностите за исторически и религиозен туризъм в Стара Загора и региона. В петминутното видео са откроени основните връзки между руския и българския народ – вярата и общото историческо минало, чрез забележителни монументи и православни храмове в района на Стара Загора. „Проведох и работна среща с Елена Чернега и Елена Москвичева, заместник- кметове на град Самара. На срещата обсъдихме възможностите за сътрудничество в сферата на туризма, образованието, културата и спорта“, сподели още Чахова.
Организатори на форума са Община Варна, Генералното консулство на Руската федерация във Варна, Министерството на туризма и Националното сдружение на общините в Република България.

Снимка: Община Стара Загора