Специалисти за IT сектора ще обучават в Тракийския университет в Стара Загора

Работна среща по проблемите на взаимодействието между образованието и бизнеса се проведе днес в общинската зала „П. Р. Славейков“ в Стара Загора. Тя бе инициирана от кмета Живко Тодоров и в нея се включи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
На форума присъстваха зам.-кметовете Иванка Сотирова, Йордан Николов и Янчо Калоянов, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков. Тук бяха още депутатът Радостин Танев, областният управител Гергана Микова и заместникът й Красимир Червилов, представители на образователни институции и на бизнес организации.
„Благодаря Ви за участието в тази важна за нас дискусия. Променят се условията, наша задача е да продължим връзката между образованието и бизнеса, и да направим така, че да задържаме младите хора в града, да направим живота им по-добър. Това е път, който заедно трябва да начертаем. Да привличаме сериозни инвеститори, които да разкриват производства с висока добавена стойност“, каза кметът Живко Тодоров. Той припомни, че област Стара Загора е в тройката по средна работна заплата, а община Стара Загора е в първата двадесетица. Това обаче не трябва да ни задоволява, трябва да търсим увеличаване на заплатите и да привличаме младите хора.
Министър Вълчев похвали създадените тук връзки между образованието и бизнеса за подготовка на кадри за местната икономика. Той обясни още, че през следващите 15 години ще има недостиг на много специалисти във всички сфери на производството. Вътрешната миграция към големите градове ще свърши, както и нетната външна миграция. До 10-15 г. ще се промени и възрастовата структура на работещите. В момента се обръща сериозно внимание на професионално техническото образование, както и на въвеждането на дигиталните умения в училище. По думите му висшите училища обаче са крайно затворен модул. Те трябва да са по-свързани с местната икономика. „Стара Загора е с голям потенциал, тук трябва да се заложи на индустрия с висока добавена стойност. Трябва да има инициатива на местната власт и на Тракийския университет, там трябва да има катедра за обучение в областта на информационните технологии и да се акредитират специалности“, каза още министър Вълчев и обеща съдействие.
Ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин обясни, че ръководството на учебното заведение няма проблем с визията за бъдещето. „Предизвикателство пред Тракийския университет е разкриването на IT специалности, но Стара Загора има нужда от такива“, обясни ректорът. Според него може да се обособи база и да се намерят специалисти, които да преподават. Такова обучение ще може да стартира от следващата учебна година.
Представителите на бизнеса също подкрепиха идеята.
„Основната цел е всички да си партнираме и да успеем да създадем тези специалности, които се търсят от бизнеса. Заедно трябва да се погрижим. Мисля, че посоката е правилна и благодаря на Тракийския университет, че приема това за свой приоритет“, обобщи Живко Тодоров. Министър Вълчев пък уточни, че Стара Загора е един от шестте града, които имат потенциал за интелигентна специализация в областта на информационните технологии.

Снимка: Община Стара Загора