Обучение по метода на Монтесори въвежда старозагорска детска градина

От новата 2019/2020 учебна година ДГ № 5 “Мечо Пух” въвежда обучение, възпитание и социализация на деца от Първа група по метода и педагогиката на Мария Монтесори. Работата ще се реализира от учители, които имат завършена следдипломна квалификация в Нов български университет на тема “Въведение в Монтесори педагогиката при групова работа с деца в детска градина”.
Методът Монтесори е метод за възпитание още от най-ранна детска възраст. Основан на практическите наблюдения и на научните открития на д-р Мария Монтесори, италиански лекар и педагог, методът се прилага успешно вече повече от 100 години и печели популярност в цял свят. Заради огромния си принос към съвременното образование, Мария Монтесори е номинирана три пъти последователно за Нобелова награда.
Днес методът Монтесори е изключително популярен и широко прилаган в цял свят /98 страни/. Най-убедително са залегнали идеите й в Скандинавските държави, Австралия, Африка, Индия, Китай, САЩ, Канада. Днес по света има над 20 000 Монтесори училища. Детските градини Монтесори в света са хиляди.
Мария Монтесори смята, че всяко дете по природа е умно и талантливо. За нея е особено важно да се зачита уникалността на всяко едно дете. Задачата на възрастните е да помогнат на детето да разкрие и развие своя потенциал, да го научат самостоятелно да изучава света.
Главното във философията на Монтесори е детето. В специална среда то усъвършенства своето физическо състояние, формира моторни и сензорни навици, съответстващи на възрастта му, придобива навици на базата на собствения опит. Педагогът само наблюдава детето и създава среда, в която детето да може да се развива.
Основните принципи на метода на Монтесори са свободата и личният избор на детето. То само изгражда своето собствено „аз“, самостоятелно решава в кой етап от живота си кой „прозорец“ за познания да отвори и да направи възможно възприемането на определени умения и знания. Девизът на педагогиката на Монтесори е: „Помогни ми да се справя сам!”.

Снимка: Община Стара Загора