Над 50 решения взе Общинският съвет през юни в Стара Загора

На редовното си заседание през юни, Общинският съвет в Стара Загора разгледа над 50 предложения. Местният парламент одобри, с 35 гласа „За“, проект за ПУП – изменение на План за регулация и изменение на План за застрояване за територията на парк/квартал „Бедечка“. „Нашите решения са последователни и са в синхрон с гражданите на Стара Загора“, отбеляза в зала кметът на града Живко Тодоров. Той подчера, че волята на старозагорци е водеща, а те искат зеленина и парк. Кметът уточни още, че приемането на ПУП е правното основание за стартиране на разговорите и преговорите за обезщетяване на собствениците на имоти.
Съветниците дадоха съгласие и Общинска администрация, в партньорство с „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД, да кандидатства с проектно предложение по Приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух на Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.” по процедура „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух”. Целта е да бъде получено финансиране за доставка на подвижен състав – електрически автобуси за нуждите на обществения транспорт, както и изграждане на зарядни станции. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 45 млн. лева за Стара Загора. Общо 11 общини в България са бенефициенти по процедурата. 18 млн. лева е размерът на записната заповед, като по време на заседанието стана ясно, че тези средства ще бъдат възстановени след приключване на проекта. Ресорният заместник-кмет Йордан Николов подчерта, че е важно да се работи в посока подобряване на качеството на въздух, въпреки че в града не са отчитани превишавания на нормите през последните 2 години. Той допълни още, че ще бъде изготвена и нова транспортно-маршрутна схема, с която да се покрият нуждите на пътуващите.
Местният парламент прие и Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за обществения ред при използване на превозни средства и общи площи на територията на Община Стара Загора. Предложението за промените в нормативния акт е на общинския съветник Николай Диков и касае кратковременното паркиране на хората с увреждания – валидността на картата ще бъде съобразена със срока на експертизата на ДЕЛК, ТЕЛК и НЕЛК, но не повече от една година, а за правоимащи граждани, с експертни решения на ДЕЛК, ТЕЛК и НЕЛК за трайно намалена работоспособност с пожизнен срок на определения процент – за срок от пет години.
По време на 45-тото заседание на ОбС бе направена и промяна по бюджета на община Стара Загора. Тя включи преразпределение на средства в инвестиционната програма за тази година.
Обстоятелствата породили необходимостта от предлаганите промени са преразпределение на средства от обекти, които ще се изпълнят на по-късен етап през годината и обекти приключени на по-ниска стойност от предвиденото, към нови такива, нуждаещи се от неотложно финансиране. Основна част от преразпределението на разходите е насочено за авансовите плащания по договорите за обекти за ВиК мрежа в кв. „Самара“ 1 и 2, както и за реконструкция на водопровод от водоизточник „Долен Беш бунар“.
Средства ще бъдат насочени и към изграждане на асансьор в Центъра за даровити деца, както и за отопление на газово отопление и климатична система. Предвидени са за подмяна газовите котли в Общинска спортна зала „Берое“ (БСФС), зала по баскетбол ДЗУ, сградата на „Инвеститорско звено“, СУ “Христо Ботев“ и газификацията в обновената ДГ № 2 „Зорница“. Чрез корекцията се осигуряват средства и за наболял проблем за старозагорци – Общинския приют за безстопанствени животни. Настоящият приют функционира от 2004 година, на територията на кв. “Зора“, като работи в унисон със законовите разпоредби и националните програми. Поради малък капацитет и множество жалби от живущите в квартала, ще бъде изграден нов и по-голям в село Могила. Разширение е предвидено и за Гробищен парк в село Хрищени. Средства се насочват още и към читалището в кв. „Кольо Ганчев“, допълнителни дейности към ремонта на физкултурния салон на СУ „Васил Левски“, за почистващ робот за плувния басейн, спиркови навеси и други.

Снимка: Община Стара Загора