Три предложения за званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ тази година

До края на установения срок – 1 юли, бяха получени три номинации за удостояване със званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ за 2019 година.
В края на май в Общинския съвет е входирано предложение за Мария Нейкова. В мотивите си инициаторите са изложили факти от професионалния ѝ път, който включва позицията областен управител (2001 – 2009 г), преподавателски, научни и обществена дейности, партньорство при граждански инициативи и други. Към момента Нейкова е декан на Центъра по юридически науки на Бургаския свободен университет.
Втората номинация за носител на званието е Снежана Дескова. Предложението за бившата примабалерина на Старозагорската опера и 44 години художествен ръководител и балетен педагог на Школата за класически танци при НЧ „Родина 1860“ е направено от Инициативна група. В мотивите е отбелязана 80-годишнината на Дескова, както и изключителното ѝ присъствие в културния живот на Стара Загора.
Третото предложение подадено до Общинския съвет е за Мария Жекова. Инициативен комитет е отбелязал безпрецедентния жест, който Жекова направи при дарението на сграда в центъра на града. По нейно желание там предстои да отвори врати Културен център за талантливи деца, който да развива потенциала на малките старозагорци, носещ името на покойния ѝ брат проф. Петър Жеков – общественик, композитор, писател, учен-генетик и носител на званието „Почетен гражданин на Стара Загора“.
Отличието „Почетен гражданин на Стара Загора“ се присъжда с решение на Общинския съвет , по процедурата, предвидена в Наредбата за наградите и отличията. Връчва се по време на общоградското честване на Празника на града – 5 октомври. Предложенията, заедно с приложените писма за подкрепа, са достъпни в сайта на Община Стара Загора, раздел Обявления на Общински съвет – https://www.starazagora.bg/bg/obyavleniya-na-obshtinski-savet/predlozheniya-za-udostoyavane-s-otlichieto-pocheten-grazhdanin-na-obshtina-stara-zagora-za-2019-godina