Операта на Античен форум Августа Траяна

Държавна опера-Стара Загора започва да представя спектакли на Античния форум Августа Траяна от 2000 г. Инициатор е тогавашният директор на Операта Александър Марулев.
Първа тук е поставена операта „Ернани“ от Дж.Верди, а режисьорската адаптация е на Огнян Драганов. Следват постановките на оперите: „Атила“ от Дж.Верди – 2001 г. /реж.Пламен Карталов/, „Кармен“ от Жорж Бизе – 2002 г. /реж.Пламен Карталов/, „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах – 2003 г. /реж.Хачо Бояджиев/.

Особена атрактивни са постановките на „Аида“ от Дж.Верди – 2004 г. /реж.Нина Найденова/ – наречена Златната „Аида“ и „Дон Жуан“ от В.А.Моцарт – 2009 г. с режисьор Стефано Пода, Италия/. Той е и сценограф, костюмограф, лайт-дизайн и хореограф на спектакъла.

В края на месец юни 2015 г. на Античен форум Августа Траяна бе монтирана нова сцена. Финансирането е от Община Стара Загора, а изработката и монтажът – от фирма Никон ЕООД, Стара Загора. Сцената е и по идеен проект на главния художник на Операта Димо Костадинов /тогава/ и архитектурен проект на арх.Бисер Хантов. Представлява трапец с основи 22 и 14 метра и дълбочина 10 метра. Общата и площ е 280 кв.м. От двете и страни има допълнителни площадки, свързани с основната.

Сега на тази сцена на 25 юли ще се състои световната премиера на операта „Траян в Тракия“, написана от Андре Катели специално за да бъде изпълнена точно на това място.

Всеки от зрителите на премиерата ще получи специална брошура, издадена от Регионален исторически музей-Стара Загора с интересни исторически подробности за времето, в което се развива действието на това музикално произведение. Така зрителите ще имат не само либретото на операта, но и историческото либрето за този интересен период. В брошурата някои от пасажите звучат като приказка от далечни времена…
„Траян имал репутацията на благосклонен и в същото време строг военачалник. Твърди, че иска да бъде такъв император, какъвто той самия би желал да има като поданик. Популярен е и сред народа на Рим, поддържайки еднакво добри отношения, както със Сената, така и с армията. Под влияние на жена си и сестра си се опитва да ограничи корупцията сред държавните служители.
По времето на император Траян Рим води две войни с даките, които завършват със завладяването на цяла Дакия и включването и в състава на империята. Дакийската война е подготвяна още от първите месеци след възкачването му на императорския стол, като Траян е решен да приключи завинаги със заплахата от север. Първата война от 101-102 г. приключва с капитулацията на вождa на даките – Децебал, който трябва да приеме и редица условия. През 105-107 г. се осъществята и Втората война, която води до завладяването на земите северно от река Дунав и създаването на провинция Дакия. Основани са романизирани колонии на ветерани и преселници от Италия. След установяването на траен мир на север, Траян започва мащабна строителна дейност и във вътрешните провинции, каквато е и Тракия.“
Брошурата е богато илюстрирана със снимков материал. Част от нея може да видите на сайта на РИМ-Стара Загора https://www.museum.starazagora.net/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%8F%D0%BD-%D0%B2-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%8F

Античният форум в Стара Загора бе реставриран /2011-2013 г./ по проект „Превръщане на културно-исторически паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция“.финансира от Оперативна програма „Регионално развитие“ с близо 4,5 млн.лв. Дейностите обхванаха консервация и експониране на Западната порта и допълнителната външна крепостна стена, Форумния комплекс с аудиториум, площад и терми, главната антична улица Decumanus maximus, мозайка от антична сграда на ул. „Ген. Столетов“ 113, антични подови мозайки и лапидарни паметници, античен басейн, портик с колонада и римска подова мозайка в източния двор на Регионалния исторически музей. След ремонта бе открит официално в края на месец май 2014 г.

Снимка: Държавна Опера – Стара Загора