Столетница получи поздравления от кмета на Стара Загора

Мария Белчева от старозагорското село Дълбоки днес навърши точно 100 години. Юбилярката получи кошница с цветя, красива торта и поздравления от кмета на Стара Загора Живко Тодоров.
„Век житейски път сам по себе си е повод за гордост и житейска радост. Пожелавам Ви да се радвате на здраве и благоденствие. Изпращайте всеки един ден с удовлетворение и душевен мир и посрещайте новия с надежда“, се казва в поздравлението на Живко Тодоров.
Родът на баба Мария се слави като един от най-дълголетните в селото. Баща й Марко Йорданов умира на 94 години, а майка и Гана Йорданова доживява до 102 години, дядо й пък е живял до 103 години.
През 1939 г. Мария се омъжва за Иван Белев, а през 1949 г. се ражда синът им Марко. Иван Белев е основател на ТКЗС-то в селото, където работи и Мария до пенсионирането си.
Баба Мария е най-добрата домакиня, разказва кметът на селото Бальо Иванов. Правела вкусни баници, месеници, курабии, мекици, с които черпела децата от махалата. Умеела да тъче, да плете, да бродира, а цветята и били слабост. Много четяла, допреди няколко години и телевизия гледала. Навремето първи в махалата купили телевизор и всички идвали у тях на гости да гледат програмата. Доскоро копаела в градината и се сърдела на сина си Марко, ако я изпревари. Сега чува лошо, зрението и е отслабнало, но е жизнена и ходи из двора с бастуна.
Най-голямата й радост била внучката – археологът Мария Камишева от Регионален исторически музей. Отгледала я докато тръгне на детска градина и я научила да рецитира стиховете на Ботев. Много се гордее с нея и с правнуците си, които чака винаги с нетърпение в Дълбоки.
„Благодаря Ви. Само добро да има за всички“, развълнувано споделя юбилярката. „Яде всичко, не пие алкохол, все гледа да върши нещо“, обясни снахата.
Утре ще бъде и родовото събиране за юбилея на баба Мария. „Тържествено ще почетем най-възрастната ни жителка“, обеща кметът на селото.