Съборът „Богородична стъпка“ отново събира хиляди на Старозагорските бани

Четиринадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“, което ще се проведе на 24 и 25 август 2019 г. на Старозагорските бани, отново събира над 4000 участници – любители на българския бит и култура.
Организатори на събора са Община Стара Загора, Съюз на Тракийските дружества в България Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора, кметството на Старозагорските бани, Общество за фолклор, Народно читалище „Христо Ботев 1952“ Старозагорски бани.
Началото на програмата е в 9.00 часа на 24 август, а от 11 часа е официалното откриване. Участниците в събора ще се изявяват на две сцени в парка на курорта през целия ден. От 19 часа започва Гала концерт на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ Пловдив и Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ Стара Загора.
От 21 часа ще има демонстрацията на нестинарски танц.
В неделя програмата започва в 9.00 часа на двете сцени, а в 16.00 часа ще бъдат обявени отличените участници в събора.
Журито, което ще оценява изпълнителите през двата фестивални дни, е в състав: академик Крум Георгиев, академик Кирил Тодоров, доц. д-р Веселка Тончева и доц. д-р Валентина Райчева, Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, Христо Иванов, гл. худ. ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ и музикантът Ангел Чакъров.
Ще бъдат връчени плакети за принос в съхраняване и популяризиране на традиционната ни култура, а най-добрите колективи или индивидуални изпълнители ще бъдат отличени с Наградата на кмета на Община Стара Загора, Наградата на Тракийско дружество „Одринска епопея“, Наградата на Младежкото тракийско дружество.
Съпътстващата програма на събора е богата и интересна. В детските творчески работилници „Съхранено с любов-сътворено с талант“ ще има занимания по интереси за малките участници и гости на събора. В къта за приложни изкуства те ще могат да изработят дървени лъжици, стомни, както и да обличат и рисуват бутилка. Много забавление ще предложи разучаването на игрите „Пускам, пускам кърпа“, „Криеница“, „Сляпа баба“ и др.
Самодейни състави ще посрещат гости на раздумки с билков чай и ръжено кафе, живата традиция „Добра среща“ ще покажат в Селски двор, ще има демонстрация на традиционни тракийски гозби и на автентични народни носии.
Изложба „Свещените места на България“ на доц. Алексей Стоев и проф. Пенка Стоева представя Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“. Фотографии на Елена Тилова пък са събрани в изложбата „Хубост българска“.
Хоро на мегдана ще събере оркестри и танцови школи, които ще покажат фолклорни танци от всички краища на страната.
В традиционната Улица на занаятите, майстори ще предлагат стоката си.
За желаещите да посетят природния феномен „Богородична стъпка“ организаторите осигуряват и безплатен превоз, тръгващ от центъра на Старозагорските бани.

Снимка: Община Стара Загора