Културното наследство на Стара Загора показват в Нощта на изкуствата

За четиринадесети пореден път в Стара Загора ще се проведе „Нощ на изкуствата”. Всяка година проявата се превръща в празник на духовността и събира хиляди граждани и гости на града. На 27 септември, от 19.00 до 01.00 ч. – старозагорските музеи, галерии и културни организации ще посрещнат с многобройни прояви и изненади своите посетители. Общата цел е всяка година да се надгражда, да се предлагат актуални и иновативни културни прояви, да се откриват и утвърждават алтернативни културни пространства.
Тази година събитието е част от Европейските дни на наследството, които ще се провеждат през целия месец септември под мотото „Изкуства и развлечения”. Всяка година през септември 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция, участват в Европейските дни на наследството – съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. В нея се включват повече от 20 милиона европейски граждани, което прави дните най-голямото и най-споделено културно събитие не само в Европа, но и в света. В продължение на повече от 25 години Европейските дни на наследството събират хора от всички обществени сфери като голямо семейство с една идея: да опознаят и да ценят наследството си, да почувстват създадените благодарение на него връзки между европейските народи. Тази година акцентът е върху развлекателния аспект на културното наследство.
Община Стара Загора, като основен организатор на събитието, кани културните институти в града да се включат в поредната „Нощ на изкуствата”. До 12 септември 2019 г. галериите, музеите, театрите, различните граждански сдружения, клубове и организации, могат да заявят своите конкретни предложения и инициативи, в отдел „Култура” при Община Стара Загора. Целта е иновативност, привличане на нови аудитории и локации. Специален афиш и дипляна ще отпечата Община Стара Загора, за да популяризира събитието.

Снимка: Община Стара Загора