“Любовен еликсир” на 12 септември в Операта

Заповядайте на 12 септември от 19 часа в Държавна опера-Стара Загора да опитате един вдъхновяващ, свеж и лекокрил „Любовен еликсир“. В този прелестен оперен шедьовър на Гаетано Доницети участват солистите Ксин Ванг /Австрия/, Георги Динев, Нели Нечева, Теодор Петков, Делян Славов, Илко Каменов, Милен Денев и др. Диригенти са участниците в Майсторския клас, който се провежда в Операта.
Премиерата на „Любовен еликсир“ е на 12 май 1832 г. в Милано и преминава при огромен успех. У нас „Любовен еликсир“ е играна за пръв път през 1934 г. в Софийската народна опера, а в Стара Загора – през 1983 г.
Версията, която ще видите, има премиера на 9 декември 2008 г., а режисьор бе Нина Найденова. Сега сценичната адаптация е на Славчо Николов, сценография и костюми – Мария Диманова, Боряна Ангелова, хореография – Боряна Сечанова, възстановка на хореографията – Радост Младенова-Арабаджиева.
Ето какво казва за спектакъла режисьорът Нина Найденова:
„Рекламата е като пътеводител в живота, наставник, второ наше Аз. Ако се замислим, ще видим, че волята ни, като че ли изцяло е подвластна на „рекламното изкушение” и ние просто забравяме да разсъждаваме и се оставяме То да ни владее. Някак е по-лесно и бързо.
Удобно ни е.Общуваме с нея, чрез нея – Рекламата. И става „чудо” – проблемите ни изчезват. Нямаме такива с храносмилането, с петната по дрехите, със забременяването, с простата и някак си неусетно ставаме Супермени, Супермайки, Суперкрасавици и все супер, супер, супер…. Дали е така, обаче?
Въпросите на представлението са: Как и колко оставяме „рекламното послание” да нахлуе в живота ни и да определя, изразява и провокира нашите чувства, да направлява мисълта ни?Посланието на представлението:Кажи „Обичам те!”, прошепни го…..върни романтиката в чувствата…., бъди смел да признаеш любовта си винаги и по всяко време. Това те прави щастлив!И всичко това разбира се поднасяме в представлението с много хумор и комични ситуации””, разказва режисьорът Нина Найденова.

Действащи лица в „Любовен еликсир“:
Неморино (влюбен в Адина)
Адина (богата собственичка на бар)
Белкоре (сержант)
Доктор Дулкамара (бизнесмен)
Джанета
Граждани, войници от полка на Белкоре
Място на действието: Малко италианско градче през 19 век.

Снимка: Държавна Опера- Стара Загора