„Мини Марица-изток“ ЕАД в основата на нова традиция-детски православен лагер

„Мини Марица-изток“ ЕАД и Старозагорската епархия поставят основите на нова традиция- организирането на православен лагер, за деца отглеждани в институции.
Осемнадесет деца – девет от Дома за деца лишени от родителски грижи /ДДЛРГ/ „Мария Терезия“ и девет от Център за настаняване от семеен тип/ЦНСТ/ за деца и младежи с и без увреждания в кв. “Зора”, участват в летния православен ученически лагер, който се провежда в почивната база на „Мини Марица-изток“ ЕАД на курорта Старозагорски минерални бани. Инициативата е на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан и за втора поредна година се осъществява с финансовата подкрепа на “Мини Марица-изток”. За първи път миналото лято бизнес и църква се обединиха в нова социална мисия.
Първият ден по традиция започна с молебен за здраве, отслужен в единствения у нас храм на името на „Св. Козма Зографски“. Началникът на Културно-просветния отдел при Старозагорска света митрополия, свещено иконом Йордан Карагеоргиев, поздрави участниците от името на владиката.
В четиридневната програма са предвидени беседи от свещеници за вярата, християнските ценности и добродетели – добротворство, милосърдие, труд и обща молитва.
Новото тази година са уроците по църковни песнопения, поверени на диригента на хора при Катедрален храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ Мария Колева.
Програмата на православния лагер включва и поклоническо пътуване до параклиса в местността Богородична стъпка и е съчетан с летен отдих от 9 до 12 септември 2019 г.

Снимка: Пресцентър “Мини Марица-Изток” ЕАД