Откриват Академия за компютърни и природо-математически науки в Стара Загора

На 28 септември 2019 г. от 10:00 ч. в зала „П.Р. Славейков“ на община Стара Загора ще бъде даден старта на Академията за компютърни и природо-математически науки. Идеята е на кмета Живко Тодоров за създаване на специално училище за даровити деца с най-добрите условия за развитие на таланти. От тази есен започва обучение по програма разработена от математика Любомир Любенов. Първата година заниманията ще са само в свободните часове, а от следващата вече ще има училище с обучение от първи до единадесети клас, отворено за децата от цяла България. Училището ще се помещава в сградата на Първо основно, която ще бъде ремонтирана, ще е като затворен комплекс, включително с общежитие. „Идеята е да се стимулират даровитите деца, както се прави по света, защото те движат света. Целият потенциал на града ще бъде активиран да работи, а Общината ще създаде условия децата да се развиват“, обясни Живко Тодоров.
Ще бъдат канени най-добрите преподаватели, вече има потвърдено съгласие за осигуряване на учени от доц. д-р Първан Първанов, декан на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, от проф. Йордан Табов от БАН, от проф. Емил Колев, ръководител на ученическия институт по математика и информатика и Невена Събева, зам.-главен редактор на сп. „Математика“.
Всички желаещи да бъдат членове на Академията ще трябва да подадат заявление по образец в Център за подкрепа за личностно развитие, ул. „Захари Княжески“ № 71, етаж 3.
На 28 септември от 10:00 часа ще се състои церемонията по откриването на Академията, след това младите таланти ще могат да се срещнат и да вземат автограф от авторите на книги Мариана Богданова, Емил Колев и Невена Събева
От 11:00 започват заниманията с участниците в залите на Община Стара Загора. Бъдещите членове на Академията ще трябва да покажат знания в тест и да кажат мотивацията си за участие.
С учениците от 2-3 клас заниманията ще води Мариана Богданова от Тракийски университет. Любомир Любенов ще обучава учениците от 4-5 клас. Заместник главният редактор на сп. „Математика“ Невена Събева ще води часовете в 6-7 клас, а за най-големите 8-12 клас лектор е проф. Емил Колев, БАН.
Заниманията през годината ще се провеждат всяка седмица по 90 минути за всеки от класовете.
Административни ръководители на групите са: 2-3 клас Йовка Янчева, 4-5 клас Иван Манев и Йовка Янчева, 6-7 клас Иван Манев и Любомир Любенов, 8-12 клас Любомир Любенов.
Всеки месец научните ръководители на Академията – Невена Събева, проф. Йордан Табов и проф. Емил Колев ще се срещат с членовете й.