Двама са носителите на званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ за 2019 година

Двама са носителите тази година на званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ – общественикът и дарител на сградата, в която ще се помещава Център за даровити деца, Мария Жекова и балетната прима и дългогодишен ръководител на школата за класически танци при НЧ „Родина 1860“ – Снежана Дескова. Това решиха днес общинските съветници в града. По време на септемврийското заседание на Общинския съвет бе избрана 5-членна комисия, която да проведе процедурата по тайното гласуване. Неин председател бе Милена Желева, която е и ръководител и на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания. В нормативно определения срок, според Наредбата за наградите и отличията на Община Стара Загора, в деловодството на администрацията постъпиха предложения за удостояване с отличието на три дами – Мария Христова Жекова, Снежана Славова Дескова – Станишева и Мария Нейкова Кънева.
Общо сесията днес включи над 100 точки. Спряно бе застрояването на имот в кв. „Казански“, казус който бе разгледан при юлското заседание на местния парламент. Тогава бе създадена специална комисия, в която влязоха и 5-ма от старейшините. Нейната цел бе да се намери правилен подход, спиращ строежа, но и удовлетворяващ инвеститора. След проведени три заседания на комисията бе намерен вариант, който да бъде в полза на всяка от страните.
Съветниците гласуваха промяна в инвестиционната програма. Преразпределени бяха средства, за да се осигури финансов ресурс за изграждане на стрийт фитнес в двора на училище „Иван Вазов“ за 17 хил. лева, покупка на климатик за ДГ №11„Загоре“, изграждане на пристройка към читалище в кв. „Кольо Ганчев“ за 90 хил. лева, както и отпускане на 100 хил. на общинското дружество „Комплексен онкологичен център“ за закупуване и подмяна на рентгеновата тръба, за да не бъде спряна цялата лъчетерапевтична и диагностична дейност на центъра.
По време на последното редовно заседание на старейшините преди провеждането на местните избори през октомрви бяха избрани временно изпълняващ длъжността кмет на Стара Загора – инж. Янчо Калоянов, зам.-кмет с ресор„Устройство на територията, строителство и инвестиции“, както и на няколко от селата в общината. Ново временно ръководство имат населените места – Братя Кунчеви, Горно Ботево, Дълбоки, Еленино, Загоре, Змейово, Калитиново, Калояновец, Маджерито, Малка Верея, Могила, Оряховица, Преславен, Хан Аспарухово, Хрищени.
На първо и второ четене бе приета Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за извършване на търговия и услуги в Община Стара Загора. Промените касаят облекчения на условията за работа на лечебните заведения, по смисъла на Закона за лечебните заведения; здравните заведения – аптеки и дрогерии, по смисъла на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина; ветеринарномедицинските заведения и ветеринарномедицинските аптеки, по смисъла на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Мотивите на вносителите – Таньо Брайков и Стефан Анков, са продиктувани от еднаквото третиране, по смисъла на наредбата досега, на удълженото работно време от една страна на болници, центрове за спешна медицинска помощ, аптеки, ветеринарномедицински клиники и ветеринарномедицински аптеки, а от друга – ресторанти, увеселителни и питейни заведения и подобни.
Съветниците дадоха съгласие за създаване на ново звено в структурата на Общинска администрация, което да обезпечи ползването и поддръжката на новия културен център „Стара Загора“ – напълно обновената зрителна зала в т.нар. Синдикален дом.
Приет бе и годишният отчет на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, както и бе избран представител на Община Стара Загора за извънредно общо събрание на акционерите на Индустриална зона „Загоре“.

Снимка: Община Стара Загора