Инж. Стоян Петров: Вярвам, че Джентълменският код е възможен в Казанлък

Предстои ми участие в съревнование, в чийто финал решението вземат всички мои съграждани от Община Казанлък с право на глас и което ще наблюдават и останалите, на които предстои да получат в бъдеще това демократично право.

Убеден съм, че Местни избори 2019 са поредния „открит урок“ за всички ни – участниците и взимащите решението. Урок по поведение, отношение и уважeние.

Уверен съм, че във всяко съревнование се разкриват най-добре характерите на съревноваващите се.

Вярвам като човек на честта – честта на пагона, честта в бизнеса и честта на казанлъчни, че и участниците в надпреварата за кмет и хората, възлагащи тази важна мисия, заслужават респект и зачитане.

Моята покана за честна игра в това състезание е породена от категоричното ми вярване, че всички заслужаваме най-доброто – както ние самите, така и нашите привърженици и опоненти.

Разкриваме себе си и способностите си в предизборната кампания, за да заявим пред хората стила си на управление в идните четири години.

Да умеем да управляваме и владеем себе си е първото важно умение.

Да зачитаме достойнството на конкурента и да го пазим, дори когато той не успява да го направи за себе си, е важно и доблестно.

Да съобразяваме, че сме длъжни да пазим честта и достойнството преди всичко на близо 70 000 казанлъчани – наши съграждани, е своеобразна клетва.

Да почитаме различното мнение е себенадмогване и осъзнатост.

Да спазваме дадената дума е непоколебимост, зрялост и мъдрост.

Сигурен съм, в уроците на родителите и дядовците и бабите ми, защото са проверени: „Слушай, за да чуеш хората!“, „Гледай ги, за да ги видиш!“, „Разбирай ги, за да ги усетиш!“.

И най-искреният и труден от тях: „Приобщавай и събирай!“.

Семейството ми, флотът и бизнесът ми доказаха, че и в трите не се оцелява с разделение, а с общение и единение.

Планирам да се разгранича предварително и в хода на кампанията от всякакъв вид арогантно говорене и действие. Подценяване на колегите в съревнованието, присмех и омаловажаване на конкурентите.

Анонимното говорене е слабост и малодушие. Вярвам в диалога!

Цинизмът и вулгарността са за страхливите.

Зачитам постигнатото за Казанлък и района през цялото му почти 400-годишно съществуване и усилието на всички хора през всички епохи да го има – понякога добро място за живеене, понякога напускано и ограбвано. Приемам уроците и от двете състояния.

Като офицер от военноморските сили знам, че при ситуация на криза – хората са първата ми грижа за оцеляването.

Като инженер – че в един механизъм всеки детайл е важен за синхрона и за да има резултат от работата му.

Като син на лекар научих, че ако лечителят не е съпричастен с болката, диагнозата и лечението са безсмислени.

Като син на икономист разбрах, че правилното управление на общите пари е доверие и спокойствие за всички, които ги предоставят за бъдещото си.

Като бизнесмен, който не е разчитал на заплата и специално отношение от която и да било власт, знам, че потребностите на партньори и клиенти са мой приоритет.

Като брат на емигрант съм наясно защо българите напускат България, защо казанлъчани отпътуваха от Казанлък.

Като съпруг съм наясно, че когато обичаш с разбиране, разбирателството прави обичта семейна основа.

Като баща – убеден съм категорично, че доброто бъдеще на децата ни диктуваме днес с действията си.

Годините, отдадени на работата ми – с хора от всякакви професии, възрасти, религии, разбирания и стандарт, флотът и спортът, семейството и приятелите, хобито ми, са моята лична история, богата на възможности, впечатления и поуки.

Каня всички, явили се на състезанието за кмет: Нека се уважаваме! Избирам за себе си фейър плея.

Предлагам джентълменски код, защото преди всичко е важно да осигурим спокойствие на избирателите да са очевидци на етично състезание на идеи, предложения и общи бъдещи ползи. Нека чуем различното мнение и заложим на диалога.

Това е моята дадена дума.

За мен е чест да съм един от всички казанлъчани за Казанлък!

С почит:

Капитан III ранг о.р. инж. Стоян Асенов Петров