Баскетболистите на “Берое” не удържаха “ЗЗ Лайден” и са аут от Европа

След невероятна драма в Холандия мъжкият баскетболен отбор на “Берое” бе остранен от местния “ЗЗ Лайден” от турнира ФИБА Европа.  Домакините спечелиха 108:86 след продължение и се класираха за груповата фаза на престижната надпревара. Всичко се реши в допълнителни 5 минути, след като в редовното време домакините успяха да заличат пасива си от 15 точки от първата среща в Стара Загора и спечелиха точно с такава разлика – 92:77.

Холандците се хвърлиха в търсене на обрата още със спорната топка и до 5-ата минута на практика стопиха половината от изоставането, като поведоха с 12:4. Беройци постепенно се окопитиха и в края на първия период резултатът бе 25:20 за “Лайден”. По подобен сценарий се разви и втората четвърт, в която домакините продължиха да доминират, а авансът им прогресивно нарастваше до 11 точки при 46:45.

Въпреки опита си да удържат устрема на своя противник, напрежението сякаш сковаваше беройци все повече и те допускаха твърде много лесни кошове в третата част. Преди старта на последната десетка холандският отбор вече неутрализира изцяло пасива си и дори бе с точка повече в общия резултат при 74:58. Играта продължи кош за кош до средата на 4-ия период, когато домакините вече се виждаха победители при 20 точки преднина. Последният щурк на беройци все пак им стигна да намалят пасива си на 15 точки и да пратят мача в продължение, където обаче играчите на “Лайден” бяха безапелационни и след 16:9 продължават към груповата фаза. Там техни съперници в група “А” ще бъдат “Бенфика”, “Печ” и “Интер Братислава”