Красивите лица на Стара Загора

На 28 -ми ноември 2019 г. от 18:00 ч. в Международния младежки център Стара Загора ще се проведе
Среща с доц. д-р Алексей Стоев – учен, астроном и физик, археоастроном, спелеолог, изследовател
Доц. д-р Алексей Стоев е роден е на 15.12.1952 г., в град Пазарджик . Магистър – е по физика на Пловдивски университет “П. Хилендарски”. Докторско звание защитава през 2002 г. в Софийски университет „Св.Климент Охридски“. Доцент е от 2012 г. От 1979 г. до сега работи най-напред като физик, а след това и директор на Народната астрономическа обсерватория и планетариум (НАОП) “Юрий Гагарин”, Стара Загора. От 2011 г. е директор и на Филиала на Института за космически изследвания и технологии при БАН.
Участник и организатор е на научно-изследователски експедиции в областта на спелеологията в България, Гърция, Чехия, Словакия, Албания, Куба, Русия, Македония, Полша, Румъния и др. Участник и организатор е на научно-изследователски експедиции в областта на астрономията и археоастрономията в България, Русия, Румъния, Турция, Македония, Украйна, Аржентина и др. Участник и организатор е на национални и международни научни симпозиуми и конференции в областта на астрономията и археоастрономията, физиката на карста и спелеологията.
Над 250 са научните му трудове публикувани в България и в чужбина . Още толкова са научно-популярните и есеистични публикации.
Член е на редица национални и международни научни организации. Основател и ръководител е на Групата за археоастрономически проучвания и експедиции и на Спелеоклуба при ТД “Сърнена гора”, Стара Загора, опитен пещерняк и изследовател.