Догодина стартира програмата за подмяна на печките на твърдо гориво с котли на пелети или газ в Стара Загора

Община Стара Загора, в сътрудничество с още пет общини (Столична община, Бургас, Русе, Монтана и Велико Търново), разработи проект за поетапно преминаване на домакинствата от отопление на дърва и/или въглища към алтернативно екологично отопление. Това е първият одобрен от Европейската комисия по Програма LIFE интегриран проект за България. Главната му цел е подобряване качеството на въздуха в тези общини.
Кръгла маса събра представители на институции и граждани за обсъждане на подробностите за преход към алтернативни форми за отопление на домакинствата тази вечер в Стара Загора. По време на нея стана ясно, че отварянето на кандидатстването ще се случи през януари месец догодина.
„Този проект е изключително важен за нашата община. Радвам се, че успяхме да се включим в него, защото темата за атмосферния въздух през последните години е основна. Това важи и за Стара Загора“, каза в началото на срещата ресорният зам.-кмет Йордан Николов. „Направихме много, за да подобрим качеството на въздуха в града, но тази програма надгражда нашите усилия. Тя дава възможност да бъдат заменени отоплителните уреди на над 1 000 домакинства с модерни такива, отговарящи на европейските изисквания“, допълни зам.-кметът.
Разяснения по условията за кандидатстване, както и необходимите документи, представи гл. експерт от отдел „Екология“ и координатор по проекта Маргарита Георгиева.
„Очакваното намаление на емисиите на ФПЧ10 (фини прахови частици) от целевия брой домакинства е в размер на 15,6 т/г, разпределени съответно на 1,2 т/г от изпълнението на пилотното преминаване към алтернативни форми за отопление на домакинствата – втората фаза на схемата, и с 14,4 т/г, при изпълнение на третата“, даде подробности инж. Георгиева. От думите ѝ стана ясно, че всички критерии и документи, както и разяснения към тях, са достъпни в електронната страница на програмата – www.lifeipcleanair.eu
Предвидените финансови средства за подмяна на старите отоплителни уреди на домакинствата в Стара Загора са в размер на над 2 млн. лева. Съфинансирането от ЕК е 60%.
В кръглата маса, целяща обсъждане на последния етап преди отваряне на процедурата за кандидатстване, участие взеха още Христина Петрова, директор на РИОСВ – Стара Загора и гл. експерт Динка Тодорова от същата институция, Мария Иванова от Регионалната здравна инспекция, Борислав Тафраджийски, член на Експертния център на програмата, Ваня Георгиева от „Овергаз“ АД, представители на различни отдели в администрацията, граждани и медии.