ПЪТЯТ НА ЛЕШОЯДИТЕ

Освободените тази година по метода на хака млади лешояди започнаха миграцията си на юг. След като напуснаха двата хака, трите птици стартираха миграцията си, като се придържаха заедно. За жалост на 25 ноември Барнаби се отдели от групата и екипът на ,,Зелени Балкани го открива близо до Симеоновград , със счупено крило. Младият лешояд е откаран в Спасителния център на Зелени Балкани, където е задържан за рехабилитиране.Лешоядите Ултрон и Острава-2 са продължили заедно към Източни Родопи, където са спрели на площадката в Маджарово, след което пътищата на двете птици се разделят – Ултрон поема към Гърция и достига площадката в Дадя, където е единствената колония на вида на Балканите. Острава-2 продължава към Дарданелите, посетила е о-в Лесбос и достига Турция, като за момента се намира северно от Измир.
Изненадващо за екипа е, че според данните от трансмитерите им, двете птици не са се хранили от повече от две седмици, или в най-добрия случай са успявали да се хранят за кратко, без да се задържат на едно място.

Междувременно, освободените миналата година Рига и Боян продължават историите си. Рига се е установила в Гърция, в областта Месолонги, където специалисти твърдят , че е забелязана в компанията на друга възрастна птица от вида. Боян е в Турция, около град Чанкъръ, северно от Анкара, където явно ще прекара зимата.

Останалите освободени от волиерите в Сливен и Котел черни лешояди все още се придържат в региона на освобождаване, като дори се наблюдават признаци за оформяне на размножителни двойки между мъжкия Балкан и женския VCF Know-How, към която проявява интерес и друг мъжки – Злостен.