Няма основание за протест в кв. “Казански”

Жители на блокове 42, 44, 24 и блок 26, в кв. “Казански “, град Стара Загора ще протестират срещу построяването на жилищна сграда в квартала. Мотивът им е , че не е спазен Общият устройствен план на Стара Загора, както и на отстоянията от граница. Предвидените по ПУП сгради са с размери два пъти по-големи от допустимото по ОУП на града – твърдят протестиращите. Потърсихме инвеститора на строежа Деян Пенчев, който бе категоричен, че строежът е напълно законен.

Г-н Пенчев, потърсих Ви, защото има организиран протест от млади хора в квартал “Казански”. Протестират срещу строеж, в който Вие инвестирате. От къде идва проблемът?

Проблемът основно е против застрояването на частен имот, който е ситуиран южно от блок 42. Проблемът основно идва, че определена група съседи не искат да бъде застроен този парцел, който е в съседство до техния. Защо -вече те си имат техните си причини. Всичко започна от 2017 година. Имам разрешение за строеж ,издадено 2017 година за строителство на жилищна сграда, която вече трябваше да се реализира към днешна дата. Процесът започна малко след издаване на разрешение за строеж. Започнахме да разчистваме терена, да подготвяме строителната площадка и да започваме строителството. След това имаше няколко входирани жалби от съседите от етажната собственост на блок 42, подписка – против застрояването на този терен – бил зелени площи ,искали да го запазят като зелени площи. Започнаха едни дразги, на които аз не обърнах внимание, понеже си има всички документи и всичко е законно. След това подадоха жалба до ДНСК и Община Стара Загора. Беше заведено дело в Административен съд и след 2 години дела, уточняване на всички елементи, казуси ,разглеждане от всякакви гледни точки и разбира се най – важното на база на всички документи ,издадени досега ,две технически експертизи ,които са категорични ,че няма никакво нарушение на закона .Административният съд излезе с Определение, с което приключва делото, поради незаинтересованост на лицата .След което се заведе ново дело ,обжалваха Определението на Административен съд Стара Загора,пред ВАС ,който потвърди Определението на Старозагорския съд

Ние се запознахме с решенията ,доколкото виждаме това са 5 човека ,които ви атакуват ?Жалбите от целия квартал ли са или от няколко човека ?

Има направена подписка от 60 човека ,но реално в хода на делото всички данни са от 4-5 човека .Има определена групичка от хора ,които са активни – ходят с едни листи ,подписка и който видят пред блока ,ходят притесняват хората в домовете им ,обясняват им колко е незаконен строежа,как незаконно се застроява,как щели сме да им вземем въздуха и убеждават съседите си да се подпишат в подписката .

Но видно от документите съда и ДНСК ,казва няма нарушения .Недоволството им е родено от презастрояването и казват ,че няма отстояние от 3 метра между сградите.

Няма как да няма 3 метра от тази сграда .Едната сграда е построена – тя се вижда и всеки един ,който иска да разбере може да дойде на място и да погледне ,къде е регулацията ,къде е оградата ,къде е тяхната сграда .Аз съм направил едно заснемане ,което показва какво е разстоянието между страничната регулационна граница и тяхната сграда .За да бъда по – точен съм направил и геодезическо заснемане,при което показателите казват ,че разстоянието между тяхната сграда и регулационната граница е 8 метра ,не 3 както твърдят те .8 до границата .А от границата до моята сграда има още 3 метра и 25 сантиметра отстояние ,което съм направил за да може тази сграда да отговаря на всички изисквания .Или общо разстоянието между двете сгради ще е над 11 метра .И това говорим при първите няколко етажа до 10 метра височина .След това сградата почва да прибира стъпаловидно .
Протестират и срещу това ,че няма озеленяване ?
Няма как да бъде утвърден проекта и издадено разрешение за строеж ,който проект не отговаря на изискванията на ПУП.При него има параметри и там има задължително процент озеленяване .Четирите сгради ,които са там са с едни и същи параметри – с един показател на застрояване ,с една и съща височина ,с една и съща плътност ,с един и същ процент озеленяване Дори и да искаме да нарушем правилата ,това няма как да се случи .Ние сме една от най – проверяваните фирми