Оркестрант от Държавна опера Стара Загора обиди Старозагорския митрополит. Киприан отказа да дирижира Коледния концерт

На 19 декември, програмата на Държавна опера – Стара Загора предвиждаше Коледен концерт под диригентството на митрополит Киприан. По време на подготовката на концерта, служител на Държавна опера – Стара Загора си е позволил непристоен коментар, който е получил публичност във фейсбук. Това, от своя страна, е предизвикало реакцията на владиката, който отказа участие в концерта. В писмо до директора на операта митрополит Киприан пише:,,С огромно разочарование и болка прочетох коментар на Ваш оркестрант – Фьодор Ювчица. Не бих си позволил да бъда ,,парушитист ,,и да извърша ,,шоуменица в църквата” по думите на Ювчица . За всички е знайно ,че каквито и участия да съм имал в операта ,то е било по Ваша покана и не бих се съгласил един Митрополит да бъде наречен ,,шоумен,,.
,,Изразявам категорична позиция, че съставът на Държавна опера-Стара Загора се разграничава от неофициалния личен коментар на оркестранта Фьодор Ювчица в социалните мрежи. Считам, че подобно изявление е непристойно и недопустимо и е в конфликт с цялостната концептуална и репертоарна политика на ръководения от мен театър. ,,-пише в отговор до Митрополита директорът на операта
Концертът на 19 декември ще бъде под палката на младия и талантлив диригент Виктор Крумов. В програмата няма да има промени. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще благослови участниците и присъстващите в залата и ще прочете своето Рождественско послание. Екипът на Държавна опера – Стара Загора изразява своето дълбоко съжаление от неприятното стечение на обстоятелства и заявява, че ще положи всички усилия да затвърди сътрудничеството със Старозагорската Света Митрополия в името на общите цели за духовното израстване на нашите съграждани и скъпите гости на красивия ни град.