Lényeges, hogy olyan terapeutát találjon, akivel jól érzi magát

Lényeges, hogy olyan terapeutát találjon, akivel jól érzi magát

Írta: Maureen Connolly 2020. november 2

Bedobozva a 2. évad 2. részében: „COVID-19 Long Haulers and the Patient Support Movement”

A COVID-19-túlélők, Fiona Lowenstein és Nikki Brueggeman megosztják tapasztalataikat az egészségügyi rendszerben a járvány alatti navigációról, és arról, hogy hogyan éltek. . .

Írta: Maureen Connolly 2020. október 21

Bedobozva a 2. évad 1. részében: „A pandémia pszichológiai hatása a gyerekekre”

Dr. Andrew Solomon pszichológus és Amanda Jo Bustamante iskolai tanácsadó elmélkedik a COVID-19 gyermekekre gyakorolt ​​valódi mentális egészségkárosodásáról.  

Írta: Maureen Connolly 2020. október 15

Demi Lovato Kalifornia józan: mit jelent és biztonságos?

Tudja meg, hogy ez a „mérsékelt” megközelítés milyen hatással lehet az egészségére.

Írta: Katie Williams 2021. április 23"

Miután elkezdte a depresszió kezelését, legyen türelmes. A terapeuta együttműködik Önnel, hogy enyhítse a tüneteit és javítsa az életét.

Ha depressziós, egy terapeuta megtaníthatja, hogyan kezelje érzéseit, hogyan változtassa meg gondolkodásmódját és viselkedését, hogy segítsen enyhíteni a tüneteit.

Lényeges, hogy olyan terapeutát találjon, akivel jól érzi magát. Nyíltan és őszintén kell beszélnie terapeutájával gondolatairól és érzéseiről, ezért fontos, hogy megtalálja a megfelelő szakembert az Ön számára, mondja Ryan Howes, PhD, klinikai pszichológus és a pasadenai Fuller School of Psychology klinikai professzora. Kalifornia.

Az első lépés az, hogy nézz magadba, és határozd meg, mire van szüksége, mondja Dr. Howes. „Kérdezd meg magadtól, én vagyok az a fajta ember, akinek hasznára válik valaki, aki megmondja, mit tegyek? Vagy szükségem van valakire, aki jól tud hallgatni, és aki átbeszéli velem a dolgokat?" azt tanácsolja. Válaszából kiderül, hogy szüksége van-e valakire, aki direkt vagy nem direkt terápiát nyújt.

Gondolja át azt is, hogy kivel érezheti magát a legjobban: egy férfival vagy egy nővel; valaki körülbelül az Ön korában, vagy valaki fiatalabb vagy idősebb; valakinek sok tapasztalata van, vagy valaki, aki viszonylag új és friss ötletekkel rendelkezik. „Miután leszűkíti ezt, elkezdheti keresni azokat az embereket, akik megfelelnek a kritériumoknak” – mondja Howes.

A terapeuták különböző típusai és minősítéseik 

Számos mentális egészségügyi szakember szolgálhat terapeutaként a depresszióban szenvedők számára. A képzési különbségek tudatában segíthet szűkíteni a keresést.

A pszichiáterek olyan orvosok (MD vagy DO fokozat), akik mentális és érzelmi zavarokra szakosodott képzésben részesültek. Ők képesek diagnosztizálni, kezelni és felírni a depresszió kezelésére szolgáló gyógyszereket. A pszichiáterek egyéni vagy csoportos terápiát is végezhetnek. Philip R. Muskin, MD, a pszichiátria professzora és a New York-i Columbia Egyetem Orvosi Központjának konzultációs-összekötő pszichiátriai vezetője azt tanácsolja, hogy ha súlyos depresszióban szenved, kezdje orvosával.

A pszichológusok doktori (PhD vagy PsyD) fokozattal rendelkeznek pszichológiából. Az érzelmi zavarok diagnosztizálásában jártasak, idejük nagy részét egyéni vagy csoportos pszichoterápiával töltik, de nem írnak fel gyógyszert.

A szociális munkások általában szociális munkából (MSW) rendelkeznek, és képzésben részesülnek az egyéni vagy csoportos terápia nyújtásában.

Az engedéllyel rendelkező professzionális tanácsadók mesterfokozatú pszichológiából (vagy egy kapcsolódó területen) rendelkeznek, és egyének vagy csoportok diagnosztizálására és tanácsadására képzettek.

A pszichiátriai ápolónők pszichiátriai ápolói képzettséggel rendelkező, bejegyzett ápolónők (RN-ek).

Az ajánlások forrásai

Hogyan találja meg a megfelelő terapeutát?

Kezdje azzal, hogy beszéljen a háziorvosával. Ha orvosa úgy érzi, hogy mentálhigiénés szakemberre van szüksége, akkor képesnek kell lennie arra, hogy beutalót adjon Önnek, mondja Dr. Muskin. Vagy lehet, hogy elmondja a szokásos orvosának, "Pszichiáterhez kell fordulnom, és ez az oka” – teszi hozzá.

KAPCSOLÓDÓ: 5 dolog, amit a pszichológusok szeretnének pácienseiknek

Azt is megkérdezheti, hogy barátai vagy családtagjai tudnak-e olyan jó terapeutát, akinek van tapasztalata a depresszió kezelésében. „A személyes utalások nagyon jók lehetnek, különösen, ha valakitől származnak, aki jól ismer téged, és mit szeretsz” – mondja Muskin.

Íme más források, amelyek segítenek megtalálni a depresszió kezelésére szolgáló terapeutát: 

A Nemzeti Mentális Betegségek Szövetsége (NAMI) segélyvonalat működtet, amely segíthet a támogatás megtalálásában. Hívja a 800-950-NAMI telefonszámot, vagy írjon e-mailt az info@NAMI címre. org. Az Amerikai Pszichológiai Társaság honlapján található egy terapeutakereső. Az Amerikai Szorongás és Depresszió Szövetsége abban is segíthet, hogy terapeutát találjon a lakóhelye közelében. Az Ön egészségbiztosítója valószínűleg rendelkezik egy legördülő menüvel, például „Szolgáltató keresése” a hálózatában dolgozó szakemberek nevéhez. Az iskolák és egyetemek gyakran kínálnak tanácsadó szolgálatokat, amelyek ajánlásokat kínálnak, ha nem tudnak közvetlenül segíteni. Hozzáférhet, ha öregdiák vagy oktató. A papság Hitvezetői gyakran tudnak olyan mentális egészségügyi szakemberekről, akik segíthetnek. És ha ismernek, tudnak ajánlani valakit, aki illik az Ön személyiségéhez és igényeihez. Munkavállalói segítségnyújtási programok Ha a munkáltatója kínálja, akkor a juttatási csomag részét képezik.   

Hogyan készítsünk interjút potenciális terapeutákkal

Ha megvan a listája legalább két-három potenciális terapeutát, itt az ideje, hogy kitalálja, melyik a legjobb az Ön számára. Hívjon fel minden terapeutát, hogy néhány kulcsfontosságú információt kapjon, mielőtt időpontot foglalna.

A felteendő kérdések a következők:

Új betegeket fogad? Milyen tapasztalatai vannak a depressziós betegek kezelésében? Hol zajlanak a terápiás foglalkozások? Egyes pszichiátereknek egynél több rendelőjük van, ahol betegeket fogadnak, mondja Muskin. A tartózkodási helyük és a találkozóik időpontja számíthat Önnek – teszi hozzá. Mennyibe kerül a terápia? Megköti a biztosításomat? Találkozhatok Önnel, mielőtt elkötelezném magam egy terápiás foglalkozáson?

KAPCSOLÓDÓ: 6 kérdés, amelyet mindenkinek fel kell tennie a terapeutájának

Ha tud időpontot egyeztetni a terápiás ülés előtt, tegye fel a terapeutának konkrétabb előzetes kérdéseket, mint például:

Milyen típusú terápiát javasolna a depressziós tüneteim kezelésére? Mit tartalmaz ez a fajta terápia? Mik a depressziókezelésem előnyei és elsődleges céljai? Hajlandó-e együttműködni orvosi csapatom többi tagjával a depresszió kezelésének koordinálásában ? Ez különösen fontos, ha nem MD terapeutája van, aki az alapellátó orvosára támaszkodik a gyógyszerek felírásában. Milyen gyakran lenne szükségem terápiás ülésekre?

Miután találkozott egy potenciális terapeutával, szánjon egy kis időt annak eldöntésére, hogy elégedett-e vele. Ha nem, keressen addig, amíg meg nem találja azt, amelyik tetszik, és akiben megbízik.

Vannak, akik pusztán pszichoterápiával javulnak; másoknak pszichoterápiára és vényköteles antidepresszánsra is szükségük lehet. Miután elkezdte a depresszió kezelését, legyen türelmes. A depresszió pszichoterápiája (néha beszédterápiának is nevezik) néha fájdalmas lehet, és előfordulhat, hogy az első néhány alkalom során a legtöbb beszédet végzi. A terapeuta együttműködik Önnel, hogy enyhítse a depresszió tüneteit és javítsa az életét.

Iratkozzon fel Mentális Wellness Hírlevelünkre!

A legújabb a depresszióban

A 10 legjobb étel a szezonális depresszió megnyugtatására

Az agyműködést serkentő, vércukorszintet javító élelmiszerek széles választéka segíthet enyhíteni a szezonális affektív zavar (SAD) tüneteit.

Írta: Jessica Migala 2021. február 25

A D-vitamin segíthet a depresszió kezelésében?

A D-vitamin híres arról, hogy segíti szervezetünket erős csontozat kialakításában, de a kutatások azt is kimutatják, hogy segíthet enyhíteni a depresszió tüneteit. Íme, hol. . .

Írta: Lorie A. Parch 2020. június 22

Beszélő depresszió: A rendellenesség leírására használt kifejezések szójegyzéke

Szeretne többet megtudni arról a nyelvről, amely leírja azt a mentális betegséget, amely világszerte több mint 264 millió embert érint? Íme a mélypont a . . .

Írta: Julie Marks 2020. január 17

Hogyan lehet észrevenni a tini depresszió jeleit

A serdülők depressziójának tüneteit félre lehet értelmezni, és a rendellenességet gyakran félreértik.

Írta: Katie Hurley, LCSW, 2019. október 9

Hogyan lehet megbirkózni a gondozói depresszióval

A depresszióra való fokozott tudatosság ellenére a gondozói depresszió még mindig a radar alatt repül. Ismerje meg, mire figyeljen, és hogyan kérjen segítséget.

Írta: Michelle Seitzer 2019. szeptember 11

Az első szülés utáni depresszió gyógyszere elnyeri az FDA jóváhagyását

Az áttörő kezelés gyorsan enyhíti a tüneteket, de több mint két napon keresztül intravénás injekciót igényel, és borsos ára van.

Írta: Don Rauf 2019. március 21

Az FDA jóváhagyja az orrsprayt a kezelésnek ellenálló depresszióhoz

A ketaminból származó gyógyszer új reményt ígér azoknak az embereknek, akik nem részesültek az antidepresszáns gyógyszerekből.

Becky Upham 2019. március 11

A ketamin depresszió a legjobb új remény?

Hamarosan egy új típusú depressziókezelés is könnyebben elérhetővé válhat. neked való?

Írta: Holly Pevzner 2019. január 16

Expozíciós terápia depresszióra, PTSE-re és egyebekre

Eredetileg a poszttraumás stressz-zavar (PTSD) kezelése volt, az expozíciós terápiát ma szorongás, depresszió, fóbiák és sok más kezelésére használják.

Írta: Kathleen Doheny, 2015. október 27

A depresszió jelei gyermekeknél

A depresszió nem csak a felnőtteket érinti – a gyerekeknek is előfordulhat. Tartsa szemmel az ehhez hasonló tartós viselkedéseket.

Írta: Jaimie Dalessio Clayton 2013. március 15"

Szakértők szerint a folyamatban lévő járvány, a rendőrségi erőszakról szóló jelentések és a közelgő választások kollektív nemzeti stresszt és félelmet keltettek az irányítás elvesztésétől. iStock; Mindennapi egészség

Nem csak te vagy. Az amerikaiak a folyosó mindkét oldalán különösen stresszesek ebben a választási évben.

Az American Psychological Association (APA) Stress in America 2020 jelentése szerint a republikánusok több mint 60 százaléka és a demokraták csaknem 80 százaléka számolt be arról, hogy stresszesnek érzik az Egyesült Államok jelenlegi politikai légkörét. És ez még nem minden, a Gartner 2020 februárjában közzétett tanulmánya szerint az amerikaiak közel fele arról számolt be, hogy a közelgő amerikai elnökválasztás miatt félrehúzták őket a munkahelyükön. Ez egy növekvő tendencia.

2019-ben az APA akkori jelentése szerint az amerikai felnőttek 56 százaléka volt stresszes a közelgő elnökválasztás miatt, ami 4 százalékos ugrás 2016 óta, amikor az APA először vett fel politikai kérdéseket éves stresszértékeléséhez. Abban az időben az amerikaiak valamivel több mint 50 százaléka arról számolt be, hogy feszült a közelgő 2016-os elnökválasztás miatt.

„Meglepően nagy stresszt okoz” – mondja Vaile Wright, PhD, az APA gyakorlati igazgatóságának egészségügyi innovációért felelős vezető igazgatója. „A legnagyobb stresszt általában a munka, a pénz, a család vagy a gazdaság jelentette. Amikor a politikai stresszről kezdtünk kérdezősködni, az valahogy kifújta őket a vízből. ”

KAPCSOLÓDÓ: 7 étrend-kiegészítő, amely segíthet csökkenteni a stresszt

Egyre növekszik a politikai stressz Amerikában

Dr. Wright szerint ez azt az elmozdulást tükrözi, amelyet a kutatók az elmúlt évtizedben tapasztaltak. Az emberek korábban úgy számoltak be, hogy a személyes stresszorok a stressz legerősebb okai az életükben. „Most azt látjuk, hogy a nemzeti stresszorok fokozzák a stresszt” – mondja Wright.

A COVID-19 világjárvány, a tömeges lövöldözések, a rendőrségi erőszakról szóló jelentések és az egészségügyi aggodalmak mellett a jelenlegi politikai légkör és a közelgő választások tovább táplálják ezt a kollektív nemzeti stresszt. Ez emberi természet, mondja Tracy Foose, MD, a kaliforniai Marin megye szorongásos specialistája és a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem Orvostudományi Karának pszichiátriai docense.

„A választások, mint sok más külső tényező, amelyek az emberekben szorongást okoznak, az ellenőrzés, a kiszámíthatóság és a bizonyosság hiányáról szólnak, és ez fontos az emberek számára” – mondja Dr. Foose. „Bevezeti ezt a bizonytalan állapotot, amikor az emberek úgy érzik, le kell ülniük és várniuk kell az eredményt, és úgy érzik, hogy nagyon kevés befolyásuk van a történések felett. ”

Foose ezt az időszakot egy orvosi vizsgálat eredményére való várakozáshoz hasonlítja, amikor is van egy konkrét eredmény, amit remél, és az eredmények nagymértékben befolyásolják az életét. Foose szerint ahhoz, hogy megbirkózzunk a közelgő választásokkal kapcsolatos fokozott stresszel és mindennel, ami ezzel jár, az első lépés az, hogy elismerjük, hogy normális a stressz.

„Jelenleg annyi a bizonytalanság és annyi valós veszély. Általában akut stresszorok jelentkeznek, de nem egyszerre és nem mindenkinél egyszerre. Egészséges megfigyelni és elfogadni, hogy valóban léteznek olyan fenyegető dolgok, amelyekre jelenleg nincs hatalmunk, és ez egy eléggé példátlan időszak” – mondja Foose. „Félni fogunk, mert állatokként ezt kellene tennünk. ”

KAPCSOLÓDÓ: Bedobozva az 5. epizódba: „Miért tesznek minket olyan szorongást a világjárványok”

Hogyan lehet harmoniqhealth.com megbirkózni a választások okozta stresszel

Egyszerűen fogalmazva: „Ez valóban megtörténik, és nagyon nehéz” – mondja Foose, aki szerint az érzelmi elfogadás az alapja, amelyre új szokásokat lehet építeni. „Vegye tudomásul, hogy „dühösnek, szomorúnak és félősnek érzem magam. Az emberek hajlamosak érvényteleníteni ezeket az érzéseket, és azt mondják: „Ha erős és bátor lennék, nem érezném magam szomorúnak, mérgesnek vagy félni, ezért szégyellnem kellene magam. Ne próbáld abbahagyni a rossz érzéseket. Fogadd el a negatív érzelmeket az ijesztő, felkavaró dolgokkal kapcsolatban, majd válassz olyan cselekedeteket, amelyek hatására úgy érezzük, meg tudunk oldani egy problémát. ”

Miután megengedte magának, hogy elismerje, hogy érzései normálisak, próbáljon megküzdési stratégiákat és stresszoldó szokásokat bevezetni a mindennapi életébe.

Szorítsa fel a napot megoldható problémákkal. Foose szerint a megoldható problémák listája, mint például a fürdőszoba takarítása vagy a mosogatógép javítása, pozitív önnyugtató stratégia. „Kevés megoldható problémákra van szükségünk ahhoz, hogy megalapozottnak érezzük magunkat” – mondja. „A megoldható problémákkal jobb megoldást találni, mint a Netflix-szel és a fagylalttal üldögélni, amelyek egyben önnyugtató módszerek is, de próbáljunk értelmes és céltudatos tevékenységeket találni minden nap. „Szocializálj értelmes módon. Foose szerint a barátokkal és a családdal való kapcsolattartás a biztonságos távolság megtartása mellett továbbra is jelentős változást hozhat a stressz csökkentésében. Írj SMS-t öt barátomnak: Gondoltam rád ma. nagy barát vagy. Remélem jól vagy ma. „Cserébe kaphat némi kapcsolatot” – mondja Foose. Valószínűleg Ön és barátai osztoznak a humorérzékben, ami szintén enyhítheti a stresszt. A The Journal of Neuroscience című folyóiratban 2017 júniusában megjelent tanulmány megállapította, hogy a barátokkal való nevetés megerősíti és fenntartja az emberi kapcsolatokat, és arra készteti az agyat, hogy jó közérzetet biztosító endorfinokat szabadítson fel. A barátokkal való nevetés a kortizol, a stresszhormon szintjét is csökkenti. Korlátozza az időt a közösségi médiában. Foose szerint a közösségi média elsöprő, ellenséges hely lehet, amely szükségtelenül váltja ki a stresszreakciót. „Nem is szeretem, ha az emberek, akikkel egyetértek, megvetéssel és ellenségesen kommunikálnak, és talán más formában is megkaphatnám ugyanezt az információt” – mondja. „Most, amikor egy olyan világban élünk, amelyet olyan elképesztően összekapcsolnak az eszközök és a média, olyan fenyegetésekre figyelmeztetnek bennünket, amelyekre korábban nem is gondoltunk volna. ” Az Information Systems Journalban 2019 augusztusában megjelent tanulmány kimutatta, hogy nem csak a közösségi média okoz megemelkedett stresszszintet, hanem az emberek ténylegesen függővé válnak az érzéstől, vagyis még több időt töltenek a közösségi médiában.