Окръжен съд – Стара Загора осъди мъж, дал подкуп на полицейски служители

Окръжен съд – Стара Загора осъди 27-годишния Й. Й. от с.Калитиново, община Стара Загора, на четири месеца лишаване от свобода с изпитателен срок от три години, както и му наложи наказание „глоба“ в размер на 100 лева, за извършено от него престъпление по чл.304а във връзка с чл.304, ал.1 от НК.
Подсъдимият е признат за виновен в това, че на 01.01.2020 год. е дал подкуп – парична сума в размер на 25 лева на полицейски органи, за да не извършат действие по служба – да не уведомят и поискат съдействие от служители на Сектор „Пътна полиция” на ОД на МВР гр.Стара Загора, които да не му съставят акт за установяване на административно нарушение като водач на лек автомобил, марка „Мерцедес”, за извършени нарушения по Закона за движение по пътищата, а именно, че не носи свидетелство за управление на МПС от съответната категория и контролен талон към свидетелството за управление от съответната категория, както и че управлява пътно превозно средство, което не е представено за технически преглед.
С цел да осуети извършването на проверката водачът пуснал през прозорец в служебния полицейски автомобил сумата от 25 лева.
Подсъдимият е неосъждан и пред съда той заяви, че съжалява за стореното.
Наказателното производство срещу Й. Й. премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално наложеното му наказание беше намалено с една трета. Съдът приложи процедурата, след като мъжът призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Съгласно чл.16 от НПК обвиняемият се смята за НЕВИНЕН до установяване на противното с влязла в сила присъда.