Поздравиха доктори и акушерки за Бабинден в Стара Загора

Специални поздравления от представители на Община Стара Загора по повод Деня на родилната помощ получиха днес доктори и акушерки от трите специализирани отделения в местните болници. С традиционния ритуал разчупване на пита и „поливане“ работещите там отбелязаха празника.
„Вие давате началото на всяка божия надежда. Това е професия, но най-вече служение“, каза отец Йордан Карагеоргиев, който отслужи водосвет за здраве в новото Акушеро-гинекологично отделение към УМБАЛ „Проф. Ст. Киркович“ . Завеждащият клиниката доц. Николай Лазаров, благодари на целия екип за всеотдайния труд и пожела на новото място да има еволюция на новия живот. „Пожелавам Ви много здраве, с много търпение да помагате на децата и родилките в техните първи стъпки“, каза Красимира Чахова, зам.-кмет на Община Стара Загора.
По стар обичай бе разчупена питката с пожелание за повече бебета през тази година. Родилка изми ръцете на д-р Лазаров, той пък нарече както се плъзга сапунът, толкова лесно да вървят ражданията.
В болница „НиаМед“ сред гостите бяха зам.-кметът Иванка Сотирова и д-р Антония Тодорова, началник отдел „Здравеопазване и социални дейности“. „В Стара Загора се утвърдиха клиники, но някои са по-предпочитани. Пожелавам Ви да поддържате това реноме. Много е важна грижата към пациентите. Целият екип е известен с доброто си отношение към родилките и лекуващите се тук. Вие дарявате най-ценното“, каза Сотирова.
Д-р Николай Христов, създател и собственик на болницата, съобщи, че за трета поредна година има ръст на раждаемостта. Само от началото на годината новородените са вече 37. И тук бе спазена традицията с измиването на ръцете и питката.
В Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ „Тракия“ за единадесети път празнуваха Бабинден. Д-р Калина Пиперкова, завеждащ отделението, отчете успешна изминала година. От два месеца в отделението има и специално табло, на което пациентите оставят своите послания към докторите и акушерките. Последната родилка от болницата изми ръцете на д-р Пиперкова, под одобрителния поглед на доайена д-р Атам Саркисян.
„Приемете поздравите на кмета Живко Тодоров за Вашия всеотдаен труд. Всички Вие сте много важни, защото дарявате живот. По данни на служба ГРАО през изминалата година са се родили 2789 старозагорчета, а от началото на годината до вчера са проплакали още 138 бебета. Ако трябваше да оставя послание на таблото бих написала: „Благодаря, Ви, че сбъднахте една моя мечта“, каза Милена Желева, зам.-кмет на община Стара Загора, която също е станала майка в това отделение.